Ціни на нафту різко підскочили після нападу на заводи у Саудівській Аравії

Ціни на нафту різко підскочили після нападу на заводи у Саудівській Аравії

Фото: Associated Press

Саудівці сподіваються відновити частину об'ємів видобутку нафти.

Світові ціни на нафту різко підскочили після того, як Саудівська Аравія вдвічі скоротила видобуток сировини після нападу на саудівські нафтопереробні заводи.

Про це повідомляє Bloomberg.

Вартість нафти марки Brent підскочив на 19% на лондонській біржі ICE Futures Europe до 71,95 долара за барель – це найбільший приріст у відсотковому вираженні з 1991 року. У наступні години ціна зменшилася – до 67,20 долара за барель. 

Торгівля нафтою марки WTI була заморожена на кілька хвилин через так званий вимикач, який спрацював після приросту вартості на понад 7%. Коли торги нарешті відкрилися, ф'ючерси підскочили аж на 15,5% до 63,34 долара, що найбільше з 2008 року.

У Саудівській Аравії кажуть, що зможуть відновити третину колишніх об'ємів видобутку нафти до кінця понеділка, 16 вересня, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на саудівських чиновників. 

Це гірше, ніж очікувалось одразу після нападу на заводи. У перші години після атаки у Саудівській Аравії сподівалися відновити видобуток нафти у повному об'ємі до кінця тижня.

Нагадаємо, у Саудівській Аравії сталася пожежа на одному з найбільших в світі нафтопереробних заводів Saudi Aramco. У Міністерстві внутрішніх справ країни повідомили, що два об'єкти компанії Saudi Aramco на великих родовищах Абкайке і Хурайсе піддалися атаці з використанням дронів.

Відповідальність за напад взяли на себе єменські повстанці-хусити, але у США впевнені, що за атакою стоїть Іран.

Saudi Aramco - державна компанія Саудівської Аравії, яка контролює нафтові потужності країни. 2018 року експерти Moody's Investors Service назвали її найприбутковішою компанією в світі - чистий прибуток Saudi Aramco склала $ 111,1 млрд. Це більше, ніж показали Apple, Google і ExxonMobil разом узятих.

Saudi Aramco називає свій НПЗ найбільшим у світі, він може переробляти до 7 млн барелів у день. У 2006 році бойовики-смертники терористичної організації "Аль-Каїда" зробили невдалу спробу влаштувати вибух на заводі.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація