COVID-сертифікати: Данія пом'якшила карантин для вакцинованих від коронавірусу громадян

COVID-сертифікати: Данія пом'якшила карантин для вакцинованих від коронавірусу громадян

Фото: Associated Press

Власники сертифікатів зможуть відвідувати ресторани, перукарні та салони краси, а от порушникам загрожує до 330 євро штрафу.

Данія у вівторок, 6 квітня, однією з перших в Європі почала вимагати від громадян використання сертифікатів щодо COVID-вакцинації для відвідування громадських місць.

Про це повідомляє AFP.

Зазначається, що окрім інформації щодо щеплень від коронавірусу, документ також може містити дані про підтверджений впродовж 72 годин негативний результат COVID-тесту, або ж про отриманий після перенесення хвороби імунітет.

Сертифікат надає доступ, зокрема, до перукарень, салонів краси і тату, а також до автошкіл. Окрім того, він обов'язковий для відвідування ресторанів просто неба, які відкрилися 6 квітня, та закритих приміщень, зокрема музеїв, театрів і кінотеатрів, які запрацюють 6 травня.

"Я зробив тест в суботу, тож він дійсний до сьогоднішнього дня, але я звик проходити тестування щотижня або кілька разів на тиждень, тому для мене це не дуже незручно", - розповів виданню житель Копенгагена Руні Хойсгаард. Чоловік вперше за три місяці жорсткого карантину зміг потрапити до перукаря.

Перукарка та менеджерка салону краси Пернілла Нільсен зауважила, що "так довго чекала на відкриття, що тепер робить все можливе, щоби мати дозвіл на роботу".

COVID-сертифікат можна роздрукувати, однак він також доступний для використання зі смартфону. Документ досі перебуває в розробці і його остаточну версію мають узгодити в травні. 

Закладам, які не перевірятимуть у відвідувачів наявність сертифікатів, загрожуватиме штраф від 400 до 6000 (в разі повторних правопорушень) євро. Особи, які спробують прослизнути без пропуску, ризикують отримати штраф у розмірі близько 330 євро.

В уряді наголошують на тому, що вимога документу є тимчасовим заходом, який завершиться, коли всі дорослі жителі країни матимуть доступ до вакцини від COVID-19. Очікується, що це відбудеться влітку.

Близько семи відсотків з 5,8 мільйона жителів скандинавської країни були повністю вакциновані, а 13,3 відсотка отримали хоча б одну дозу COVID-препарату.

Як повідомлялося, Данія продовжила паузу щодо заборони використання вакцини від компанії Oxford-AstraZeneca через розслідування щодо можливого виникнення тромбів.

Новини України: МОЗ хоче запровадити "зелені" коронавірусні паспорти для українців

Новини України: МОЗ хоче запровадити "зелені" коронавірусні паспорти для українців

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація