Данці вигадали новий вид благодійності завдяки списаним продуктам

Данці вигадали новий вид благодійності завдяки списаним продуктам

Харчі, які мали викинути, потрапили на полиці спеціалізованого магазину.

Врятувати їжу від смітника. У Копенгагені працює магазин протермінованих продуктів. Товари туди віддають великі супермаркети, бо інакше — мали б їх просто викинути. Їжу незвичайний магазин продає із суттєвими знижками, а весь прибуток віддає на благочинність.

На годиннику близько дев'ятої ранку. Ерік збирається у супермаркет. Тричі на тиждень чоловік сідає за кермо автобуса, аби зібрати по магазинах продукти, які ті більше не можуть продати.  Бо вони виглядають недостатньо апетитно або ж термін придатності спливає.

У супермаркеті для Еріка підготували два повні візки випічки. Її сумарна вартість зо 2 тисячі крон, це близько 10 тисяч гривень. Утім Еріку все віддають безкоштовно, бо якби він не приїхав, все це добро викинули б на смітник і мали заплатити за утилізацію.

«Хліб свіжий, але тут у них є пекарня і вони випікають свіжий хліб щодня, тому люди не будуть брати вчорашній», - каже завідувач складом.

Врятований хліб Ерік везе до спеціального магазину. Він називається “ WEFOOD ” і тут продають усе те, що не знайшло свого покупця у звичайному супермаркеті.

«WEFOOD працює завдяки волонтерам. Тут ніхто не отримує заробітної плати. Ми платимо хіба що за оренду, світло та воду в магазині. А увесь прибуток віддаємо на доброчинність», - каже топ-менеджер магазину.

На полицях тут більшість товарів протермінована, або їхній термін придатності добігає кінця. Утім придбати продукти тут можна у рази дешевше, ніж деінде. Приміром, мюслі, які у супермаркеті коштують зо 20 крон, тут - 4.

Мешканцям Копенгагена така ідея прийшлася до смаку, за день цей магазин відвідує до півтисячі покупців.

Є тут і абсолютно свіжі продукти. Приміром — партія оливкової олії. Термін придатності закінчується в липні, але продавати в звичайному супермаркеті виробник його не може. Через помилку на етикетці.

Викинути не можна з'їсти: у Копенгагені працює магазин протермінованих продуктів

Викинути не можна з'їсти: у Копенгагені працює магазин протермінованих продуктів

«Вони написали, що це олія екстра якості, а вона насправді звичайна. Тому вони віддали всю партію нам», - розповідає менеджер.

І не тільки олію — у магазині непоганий вибір овочей, фруктів, зелені та круп.

Отже за мюслі, оливкову олію та диню взимку, треба заплатити 32 данські крони. Це приблизно 160 гривень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація