Російські ЗМІ дізнались про студентські роки агента ГРУ Чепіги і вийшли на слід агента "Петрова"

Російські ЗМІ дізнались про студентські роки агента ГРУ Чепіги і вийшли на слід агента "Петрова"

Фото: Reuters

В Мережі опублікували досьє підозрюваного в отруєнні Скрипалів.

Підозрюваний в отруєнні Скрипалів співробітник Головного розвідувального управління Росії Анатолій Чепіга як простий студент, проживав в гуртожитку Російського державного гуманітарного університету.

Про це повідомляє МБХ-медіа з посиланням на дані центру "Досьє".

За інформацією ЗМІ, ще в середині 2000-х майора 14-ї бригади спецназу ГРУ (в / ч 74 854, раніше - 20 662) Анатолія Чепігу помітив представник з Військово-дипломатичної академії (ВДА), в / ч 22 177. "Консерваторія", як називають академію серед співробітників ГРУ, розташовану в Москві за адресою вул. Народного ополчення, будинок 50. Щорічний набір кандидатів в слухачі ВДА серед службовців у військових частинах - нормальна практика для ГРУ.

Характеристика на Анатолія Чепігу була відмінною: тричі побував в Чечні, має нагороди, спортсмен, морально стійкий, хороший сім'янин, двоє дітей. З дружиною Галиною Чепігою (Нікіфорова) також була проведена секретна бесіда, оскільки вона працювала вільнонайманою в окремому загоні спеціального призначення Хабаровського краю.

Фото: Центр "Досьє"

У 2009 році його перевели в Москву, де він став слухачем третього факультету ВДА (оперативно-тактична розвідка). Випускників цього факультету розподіляють військовими округами і під час бойових дій вони проводять розвідку в тилу противника, займаються диверсіями, мінуванням доріг, ліквідацією командних пунктів тощо.

Чепігу разом з дружиною і сином (дочку прописали пізніше туди ж) зареєстрували як студента в гуртожитку Російського державного гуманітарного університету (вул. Кіровоградська, 25/1).

Фото: Центр "Досьє"

Ще в 1997 році на Хорошевському шосе, 76 Б затримали американського журналіста Едварда Діна, який знімав на відео всіх, хто заходить і виходить з "акваріуму". Як повідомив "Досьє" колишній полковник з Академії Генштабу, який побажав залишитися анонімним, керівництво ухвалило рішення реєструвати офіцерів за адресами цивільних гуртожитків замість "засвічених" гуртожитків ВДА.

У 2010 році після прибуття в Москву Анатолій Чепіга отримав новий паспорт на ім'я уродженця Душанбе Руслана Боширова, в графі "місце проживання" було зазначено: Москва, вул. Велика Набережна, б. 19 корп. *, Кв. **

Фото: Центр "Досьє"

Як з'ясував Центр "Досьє", за цією адресою проживає Аліна Ісакова.

У 2002 році вона переїхала в Москву з Кишинева та зареєструвалась в однокімнатній квартирі площею 27,3 кв. м в підмосковному селищі Шаховськ, де прописані ще 189 осіб. Пізніше Ісакова влаштувалася на роботу в компанію METRO Cash & Carry і супроводжувала в поїздках країною провідного топ-менеджера гіпермаркетів "Метро" і "Стрічки" німця Едварда Деффінгера. Зараз, згідно з "СПАРК-Інтерфаксом", вона є співзасновником ТОВ "Глобал стрім" в Криму (бенефіціар компанії - офшор Nemis Indastriz Korp, зареєстрований на Британських Віргінських островах).

Центру "Досьє" також вдалося зв'язатися з Аліною Ісаковою, яка заявила, що проживає разом з чоловіком, який закінчив РХТУ ім. Д. І. Менделєєва, і не знає Чепігу і Боширова. Однак ім'я останнього могло бути відомим Ісаковій з січня 2017 року, коли на її адресу надійшов акт у справі про адміністративне правопорушення від 24 червня 2016 року, виписаний Московською адміністративною дорожньою інспекцією на ім'я Боширова Руслана Тімуровіча. Подібні акти, зазвичай, складають за неправильну парковку і стоянку на газонах.

Фото: Центр "Досьє"

Також згідно з опублікованою інформацією, в лютому 2014 року співробітник ГРУ Чепіга брав участь в евакуації колишнього президента України Віктора Януковича в складі Сил спеціальних операцій (ССО) Міноборони РФ, отримавши за це звання Героя Росії. Разом з ним в Кремлі нагороди вручили колишньому особистому охоронцю Путіна Олексію Дюміну, який згодом став губернатором Тульської області, а також групі "музикантів" з "Консерваторії" з вулиці Народного ополчення, яка згодом склала кістяк ПВК "Вагнер".

Щодо сусідів "студента" Чепіги, то після військового конфлікту з Грузією в 2008 році, який продемонстрував безлад у військах, в Кремлі було ухвалене рішення відродити майже розігнані підрозділи бійців спецназу ГРУ, після чого почався активний набір в "консерваторії". У розпорядженні "Досьє" опинився список 123 офіцерів, які надійшли в період від 2009 до 2015 року на перший (стратегічна агентурна розвідка, на сленгу співробітників ГРУ - "піджаки") і третій факультети ВДА. Надалі деякі з них стали представниками "Аерофлоту" за кордоном, радниками в посольствах, співробітниками агентства "Росспівробітництво", російських і зарубіжних зовнішньоекономічних організацій, офіцерами при штабах військових округів.

Зокрема, в списку опинилися прізвища дванадцяти військовослужбовців, зареєстрованих разом з Чепігою в гуртожитку РДГУ:

  • Михайло Бобер, закінчив Череповецкое вище військове інженерне училище радіоелектроніки;
  • Ігор Голубєв, служив в в/ч 26 840 п. Катунін (колиш. "Архангельськ-27");
  • Роман Татарка, закінчив Череповецкое вище військове інженерне училище радіоелектроніки;
  • Костянтин Бахтін, служив в в/ч 54 902, вертолітна авіабаза, с. Гаровка-2, Хабаровський край;
  • Андрій Домрачев, в / ч 10 735, 165-й полк морської піхоти, м. Владивосток;
  • Валерій Нестеренко, народився в Армавірі, потім проживав в Ставрополі;
  • Андрій Пестерев, має при собі посвідчення особи офіцера АА *****;
  • Олексій Пономарьов, військова академія РВСП ім. Петра Великого;
  • Олександр Федічкін, інших даних немає;
  • Ігор Ясенів, Рязань, інших даних немає;
  • Антон Мелехин, Омськ, інших даних немає;
  • Андрій Панков, втратив паспорт 6 805 228 ***, виданий ОВД Радянського району м. Тамбова, інших даних немає.

Справжні прізвища цих "студентів РДГУ" не фігурують в жодних базах даних, а в мережі видалені не тільки їхні акаунти, але навіть профайли їхніх дружин і дітей. Ймовірно, зараз у них нові ПІБ, і не виключено, що серед вищеназваних слухачів ВДА ховається напарник Чепіги за Солсбері, котрий використовував документи на ім'я уродженця Архангельської області Олександра Євгеновича Петрова.

Фото: Центр "Досьє"

У 2011 році "Петров" з новим паспортом придбав в Москві автомобіль Chevrolet Cruze і за 6 років його продав. Центр "Досьє" зустрівся з новим господарем автомобіля, який проживає в Солнечногорську-2, де розташована база спецназу ГРУ "Сенеж" (в/ч 92 154), і показав йому фотографію Петрова. Нинішній власник Chevrolet повідомив, що автомобіль за дорученням від нотаріуса продавав друг господаря, а сам "Петров" раптово захворів.

У ГПУ не змогли підтвердити, що Чепіга допомагав Януковичу у 2014 році утекти до Росії

У ГПУ не змогли підтвердити, що Чепіга допомагав Януковичу у 2014 році утекти до Росії

Нагадаємо, правоохоронні органи Великої Британії оприлюднили фото та імена осіб, підозрюваних в отруєнні російського екс-розвідника Сергія Скрипаля і його доньки Юлії у Солсбері - ними і виявились "Олександр Петров" і "Руслан Боширов".

Після цього підозрювані дали інтерв'ю російському пропагандистському виданню Russia Today. Під час розмови вони розповіли, що начебто займаються підприємництвом, а в Солсбері їздили "як туристи", аби подивитися на пам'ятки і "відірватися". 

Спільне розслідування The Bellingcat і The Insider надали підтвердження того, що підозрювані в отруєнні Скрипалів росіяни насправді - співробітники російських спецслужб. Причетність до спецслужб підтверджує низка документів, а також прямих і непрямих свідчень. Також з'ясувалось, що паспорти обох мають практично ідентичні номери.

Bellingcat знайшов у діяльності ГРУвців із Солсбері й "український слід". Один із російських агентів "засвітився" на завданні проти України.

Згодом виявилось, що підозрюваний в отруєнні Скрипалів "Боширов" - полковник ГРУ, якого насправді звуть Анатолій Чепіга. Окрім цього, він воював в Україні, за що отримав звання героя Росії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація