Демарш Макрону: очільниця делегації ПАРЄ Ясько пояснила відсутність української делегації на Раді Європи

Демарш Макрону: очільниця делегації ПАРЄ Ясько пояснила відсутність української делегації на Раді Європи

Фото: Сайт Парламентської асамблеї Ради Європи

Сьогодні у Страсбурзі розпочинає свою роботу сесія ПАРЄ.

Своєю відсутністю на цьогорічній осінній сесії ПАРЄ українська делегація засвідчила свій протест щодо повернення Росії до роботи в Асамблеї. За що, до того ж, проголосували делегати з Франції.

Про це в інтерв'ю lb.ua. розповіла голова української делегації ПАРЄ Єлизавета Ясько.

"Наша відсутність - це і є демарш. Нам потрібно, передусім, перед французькою стороною (та й перед усіма тими, хто голосував за повернення Росії в ПАРЄ) заявити: необхідно щось змінювати або ми продовжимо саботувати роботу асамблеї. Необхідно сказати, що зараз роль і престиж цієї організації падають. Як це виглядає? Для початку нам потрібно домовитися про зустрічі. В якому форматі проходитимуть ці переговори - вирішимо пізніше", - наголосила Ясько.

За її словами, французькому президенту Еммануелю Макрону було відправлено листа про зустріч, який підписали делегації декількох країн. Крім того, Ясько вже провела зустріч з французьким послом, з яким вона обговорила офіційну позицію України. Також вона планує зустрітися із Держсекретарем МЗС Франції.

Як відомо, Верховна Рада України ухвалила рішення не направляти нову делегацію на осінню сесію Парламентської асамблеї Ради Європи на знак протесту проти повернення Росії. Протягом проведення сесії Україна проведе консультації із партнерами для винайдення спільних підходів до ситуації із безумовним поверненням Росії до ПАРЄ, а також закликали провести розширені консультації з цього питання. 

Пізніше нардеп від "Слуги народу" та голова комітету з питань зовнішньої політики Богдан Яременко також повідомили, що  Україна не відправлятиме свою делегацію на осінню сесію ПАРЄ . На такий крок вирішили піти через нехтування ПАРЄ власними ж принципами. 

Як повідомлялося раніше, 25 червня ПАРЄ підтримала резолюцію, яка змінює санкційний механізм. У цьому ж документі РФ запросили повернутися до роботи в Асамблеї без обмежень права голосу. 118 делегатів проголосували за, 62 - проти, ще 10 утрималися. Перед цим ПАРЄ відхилила понад 200 поправок, які підготувала українська делегація задля блокування повернення російської делегації до цієї організації. 

Українська делегація відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ через повернення Росії

Українська делегація відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ через повернення Росії

Повʼязані теми:

Наступна публікація