Демократи у США хочуть отримати доступ до розмов Трампа з Путіним

Демократи у США хочуть отримати доступ до розмов Трампа з Путіним

Фото: Associated Press

Трамп раніше неодноразово заявляв, що демократи займаються "полюванням на відьом".

Демократична партія США вимагає від американського президента Дональда Трампа надати Конгресу записи його телефонних розмов з президентом Росії Володимиром Путіним та іншими світовими лідерами.

Про це у неділю, 29 вересня, заявив голова комітету з розвідки Палати представників США Адам Шифф, передає Deutsche Welle. За його словами, президент США під час переговорів міг поставити під загрозу національну безпеку.

"Я думаю, що першорядна необхідність тут полягає в тому, щоб захистити національну безпеку Сполучених Штатів і зрозуміти, чи підриває президент в розмовах з іншими світовими лідерами, зокрема з Путіним, нашу безпеку", - заявив Шифф в інтерв'ю телеканалу NBC.

Голова комітету припустив, що таким чином Трамп міг діяти на користь власної передвиборної кампанії.

"Якщо є спроба прикрити та приховати це, то так, ми сповнені рішучості це з'ясувати", - додав він.

Сам Трамп раніше неодноразово заявляв, що демократи займаються "полюванням на відьом". Він наголосив, що Адам Шифф образив та обмовив його, і повинен піти з Конгресу.

У Москві своєю чергою заявили, що скандал із телефонною розмовою Трампа та Зеленського показав небезпеку ведення переговорів з Вашингтоном.

"Після цього скандалу всі розуміють, що дзвонити в Вашингтон, вести переговори, зустрічатися - небезпечно", - сказала офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова в ефірі "Першого каналу".

З чого почався скандал між Трампом і українською владою – досліджував ТСН.Тиждень

З чого почався скандал між Трампом і українською владою – досліджував ТСН.Тиждень

Нагадаємо, довкола президента США Дональда Трампа розв’язався скандал, пов'язаний з Україною. Видання The Washington Post повідомило про скаргу американського розвідника проти Трампа через розмову американського лідера з іншим іноземним лідером та дану Трампом  "тривожну обіцянку". Одним з політиків, з яким міг говорити глава Сполучених Штатів, називали президента України Володимира Зеленського. Згодом видання The Washington Post із посиланням на джерела повідомило, що Трамп під час розмови саме із президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього і вимагав розпочати розслідування проти компанії Burisma, якою керував син Джо Байдена - його конкурента на президентських виборах 2020 року. Також Трамп нібито наказав заморозити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України за тиждень до телефонного дзвінка. 

У Конгресі США звинуватили Трампа у тиску на Україну та закликали опублікували стенограму розмови президентів Сполучених Штатів та України. Обидві сторони на це погодилися. 24 вересня голова Палати представників США Ненсі Пелосі ініціювала старт процедури імпічменту Трампа. Сам він назвав ситуацію, що склалася, "президентським харасментом". 

25 вересня Білий Дім оприлюднив стенограму розмови Трампа та Зеленського. Повний текст перекладу дивіться на ТСН.ua.

Вже 26 вересня американська розвідка оприлюднила текст скарги на президента США Дональда Трампа. Як і повідомляли ЗМІ, вона справді стосується розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського та тривалого тиску, який, на думку розвідника, вчиняли США щодо України для особистих цілей американського президента. ТСН.ua розповів основні моменти доносу на Трампа - серед них інформація про неоднозначні контакти української сторони з Джуліані, скасування візиту Пенса до Києва та спроби Білого дому приховати все це.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація