День України в ПАРЄ: європейців познайомили з постраждалими від катувань і обстрілів на Донбасі

День України в ПАРЄ: європейців познайомили з постраждалими від катувань і обстрілів на Донбасі

Українська делегація засвідчила в ПАРЄ про жахіття війни на Донбасі. Фото Євгенії Руденко / Фото: ТСН

Живі свідки агресії РФ проти України мають розширити уявлення депутатів про те, що відбувається на кордоні Європи.

Український день відбувся у Парламентській Асамблеї Ради Європи. У Страсбурзі говорили про російську агресію на Донбасі, необхідність реформ в Україні і ситуацію в анексованому Криму, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Українська делегація запросила до ПАРЄ безпосередніх свідків російської агресії на Донбасі – матерів загиблих вояків, дітей, які ходять на протезах після того, як отримали поранення, тікаючи від обстрілів. Загалом до Франції приїхали близко 40 людей.

Вони зустрілися з європарламентарями, аби розповісти війну в Україні. "Ми привезли студентів з Луганської області, але, звичайно, і тих людей, які не тільки є свідками тих жахіть, що відбуваються у нас на сході України від російської агресії, але це і жертви. Це полонений, якому відрубали руку, бо у нього був тризуб на руці, це і батьки загиблого медика, який добровольцем пішов рятувати хлопців, але його вбив російський снайпер", - розповіла член української делегації депутат Марія Іонова.

На окремому заході критики обговорювали потребу негайних реформ в Україні, особливо в правоохоронній галузі. Депутат Віталій Купрій розповів європейцям про справу Геннадія Корбана. "Наше завдання – стимулювати наших колег для того, щоб вони посилили тиск на українську владу задля провадження необхідних реформ", - пояснив він.

Окремо обговорювалося і кримське питання. У вівторок ПАРЄ схвалила резолюцію, в якій дозволила запроваджувати санкції проти депутатів, які відвідують окуповані території, зокрема Крим. На це майже відразу зреагував французький депутат Тьєррі Маріані, давно вже відомий своєю проросійською позицією. Він заявив, що у відповідь на цю резолюцію збирається знову відвідати зі своїми колегами Крим, а до червня - Донбас. Однак насправді більшість парламентарів цю позицію засуджують і через те, що він минулого літа відвідував окупований Крим, його усунули з посади віце-президента групи Європейської народної партії у ПАРЄ.

Кореспондент ТСН Євгенія Руденко

Сьогодні на сесії ПАРЄ у Страсбурзі пройшло кілька заходів, присвячених українському питанню

Сьогодні на сесії ПАРЄ у Страсбурзі пройшло кілька заходів, присвячених українському питанню

Повʼязані теми:

Наступна публікація