Держдеп закликав "Газпром" відновити постачання газу через Україну

Держдеп закликав "Газпром" відновити постачання газу через Україну

Фото: Reuters

Постачання і транзит газу ніколи не повинні бути політичною зброєю.

Державний департамент США закликав "Газпром" виконувати рішення Стокгольмського арбітражу і відновити поставки газу через Україну, заявила речник Держдепу Хізер Науерт.

"Постачання і транзит газу ніколи не повинні бути політичною зброєю. Ми очікуємо, що "Газпром" буде поставляти газ з транзитного трубопроводу України у відповідності з рішенням Стокгольмського арбітражу. Росія повинна довести, що вона надійний постачальник газу ", – написала вона на своєму акаунті в Твіттер в ніч на суботу.

Раніше президент Дональд Трамп в п'ятницю оголосив про рішення продовжити ще на рік антиросійські санкції, пов'язані з ситуацією в Україні.

"Газпром" заявив про намір розірвати контракт з Україною

"Газпром" заявив про намір розірвати контракт з Україною

"Я продовжую ще на рік виконавчий указ 13660", - йдеться в його посланні, опублікованому на сайті Білого дому.

Цей виконавчий указ вперше був прийнятий 6 березня 2014 року адміністрацією екс-президента США Барака Обами у зв'язку з ситуацією в Україні.

"Дії і політика, до яких апелюють виконавчі укази (про введення санкцій - ред) продовжують нести надзвичайну загрозу національній безпеці і міжнародній політиці США. У зв'язку з цим даний указ постановляє, що укази від 6 березня 2014 року, 16 березня 2014 року, 20 березня 2014 року та 19 грудня 2014 року повинні залишитися дійсними і після 6 березня 2018 року", - наголошується в документі.

Нагадаємо, російський "Газпром" відмовився поставляти газ Україні з 1 березня і повернув сплачені кошти. Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу Україна повинна купувати щорічно в РФ (до 2019-го, коли закінчиться дія контракту) 4 млрд кубометрів газу (раніше було 50 млрд кубометрів). Якщо "Нафтогаз" не купує газ, то автоматично застосовується формула "бери або плати" - тобто Київ повинен заплатити навіть за ті обсяги, які не купував. Тому "Нафтогаз" і чекав остаточного рішення арбітражу, яке було озвучено 28 лютого, щоб почати обов'язкові закупівлі.

У "Нафтогазі" відзначили, що відмова "Газпрому" постачати газ автоматично означає, що протягом 2018 року до України не буде застосовуватися формула "бери або плати".

Пізніше "Газпром" заявив, що не тільки розриває з Україною контракти на постачання газу та його транзит по території України в Європу. Потім "Газпром" заявив, що не буде припиняти транзит газу через Україну "прямо зараз".

Влада України і керівництво "Нафтогазу" закликали укарїнців жорстко економити газ кілька днів. Де можливо - перейшли на альтернативні види палива, на вимушені канікули відправили дитсадки, школи і виші. Українські чиновники навперебій запевняли, що ситуація контрольована - просто всім разом слід поекономити.

Пізніше стало відомо, що Україна домовилася про постачання газу з польською компанією PGNiG. У "Нафтогазі" зазначили, що вже почали закачувати газ з Європи.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація