Держпереворот у М'янмі: внаслідок жорсткого розгону загинули понад три десятки протестувальників

Держпереворот у М'янмі: внаслідок жорсткого розгону загинули понад три десятки протестувальників

Фото: Associated Press

Це найбільша кількість загиблих від моменту захоплення влади 1 лютого.

У М'янмі в середу, 3 березня, під час протестів проти військового перевороту від рук силовиків загинули щонайменше 34 демонстранти.

Про це повідомляє The Associated Press.

Зазначається, що це найбільша денна кількість загиблих протестувальників від моменту захоплення влади 1 лютого.

За попередніми даними, найбільше жертв, а саме 18, зафіксовано в найбільшому місті країни - Янґоні. Ще восьмеро демонстрантів загинули у центральному місті Моніва, де на протести вийшли сотні людей. Трьох протестувальників вбили у другому за величиною місті Мандалаї, двох у Саліні, місті в регіоні Магуей, і по одному - в М'їнджані та Калаї.

"На відео від середи видно, як силовики стріляють з рогаток по демонстрантах, переслідують їх і навіть жорстоко б'ють бригаду швидкої допомоги", - йдеться у матеріалі.

У межах розгонів протестувальників силовики заарештували вже сотні людей, зокрема журналістів. Відомо, що в суботу в країні затримали щонайменше вісім працівників ЗМІ, серед яких кореспондент АР Тейн Зо. Його звинуватили у порушенні закону про громадську безпеку, журналістові загрожує до трьох років ув'язнення.

Нагадаємо, що 19 лютого 20-річна дівчина, яка під час протестів у М'янмі була тяжко поранена пострілом у голову і 10 днів перебувала в реанімації, померла. Вона стала першою офіційною жертвою серед демонстрантів.

А вже 28 лютого силовики М'янми застосували проти мітингувальників вогнепальну зброю. Загинули щонайменше 18 людей

Як повідомлялося, 1 лютого військові М'янми відсторонили від влади цивільне керівництво країни на чолі з Аун Сан Су Чжі та оголосили надзвичайний стан, який триватиме протягом року. Колишній генерал та донині віцепрезидент М'їн Све тепер виконуватиме роль перехідного глави держави. Втім, вся повнота влади належатиме керівнику збройних сил Мін Аун Хлайну.

Прем'єрка Аун Сан Су Чжі та президент країни Він М'їн же були заарештовані. Військові обґрунтовували свої дії заявами про маніпуляції на парламентських виборах в листопаді, на яких перемогла партія Су Чжі. У низці країн світу засудили переворот і вимагають звільнення арештованих політиків. Детальніше - у матеріалі

У М'янмі стався військовий переворот – лідерку країни затримали

У М'янмі стався військовий переворот – лідерку країни затримали

Повʼязані теми:

Наступна публікація