Держсекретар США розкритикував Німеччину за "Північний потік-2"

Держсекретар США розкритикував Німеччину за "Північний потік-2"

Фото: Associated Press

Водночас після розмови з канцлеркою ФРН Помпео похвалив її за "сильний сигнал" для НАТО.

Державний секретар США Майк Помпео нагадав Німеччині, що США виступають проти будівництва газогону "Північний потік-2" та залежності ФРН від російських енергоносіїв.

Про це він заявив під час виступу в берлінському Фонді Кербера у п'ятницю, 8 листопада, перед зустріччю з канцлеркою ФРН Анґелою Меркель, передає Deutsche Welle.

 "Ми не хочемо, щоб енергозабезпечення Європи залежало від Володимира Путіна", - заявив Помпео.

Під час виступу державний секретар США загострив увагу на авторитарних тенденціях у Росії та Китаї та заявив, що Німеччина повинна боротися заради свободи у світі спільно зі США.

Помпео також застеріг Німеччину від використання обладнання китайського телекомунікаційного концерну Huawei під час створення мобільних мереж 5G. Ексочільник ЦРУ Помпео нагадав, що США підозрюють китайський концерн у промисловому шпигунстві. Втім, незадовго до цього, під час зустрічі з новопризначеною головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, Меркель зазначила, що уряд ФРН підвищить вимоги безпеки під час розбудови мережі 5G, але не виключатиме окремі підприємства з участі у цьому процесі.

Уже після зустрічі Помпео і Меркель, яка відбулася згодом в рамках дводенного візиту державного секретаря США до ФРН, сторони обмінялися більш дипломатичними заявами. Так, канцлерка Німеччини пообіцяла Вашингтону "активну допомогу" у вирішенні міжнародних криз. А Помпео похвалив анонсоване міністеркою оборони ФРН Аннеґрет Крамп-Каренбауер збільшення оборонних видатків Берліна до 2% від ВВП до 2031 року. Він наголосив, що це є сильним сигналом для НАТО.

Нагадаємо, у ніч проти 8 листопада Бундестаг переніс голосування щодо Газової директиви ЄС, щоб дало "Північному потоку-2" змогу обійти обмеження директиви. Депутати від правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" ініціювали перенесення рішення через те, що на засіданні не було кворуму.

Покарання за "Північний потік - 2": у США республіканець закликав підтримати санкційний закон

Покарання за "Північний потік - 2": у США республіканець закликав підтримати санкційний закон

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація