Десятки загиблих: як минув другий день боїв у Нагірному Карабасі

Десятки загиблих: як минув другий день боїв у Нагірному Карабасі

Фото: Associated Press

Тим часом в ООН закликають до негайного припинення вогню.

Бої на лінії зіткнення в Нагірному Карабасі тривали у понеділок, 28 вересня, із інтенсивним використанням сторонами конфлікту безпілотників, далекобійної артилерії і важкої бронетехніки.

За даними влади невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки (НКР), загинули 58 осіб, тоді як ще близько 200 поранених були переправлені в столицю Вірменії Єреван. Таким чином, за другий день протистояння загинули 27 військових НКР.

Азербайджанська сторона офіційно повідомила про загибель лише дев'ятьох і поранення 32 цивільних осіб за два дні протистояння, передає агентство "Інтерфакс-Азербайджан". Напередодні влада країни казала про п'ятьох жетрв серед цивільних.

Про втрати серед військових Баку не повідомляє вже другий день. Але з огляду на оприлюднені протилежною стороною відео- та фотоматеріали, на яких зображені тіла загиблих у військовій формі, яку носять азербайджанські військові, і підбиту бронетехніку, збройні сили Азербайджану, вочевидь, також зазнали серйозних втрат серед особового складу.

Як стверджує Баку, азербайджанським військовим у другий день боїв вдалося зайняти нові висоти і знищити ще кілька одиниць бойової техніки противника. У свою чергу в Єревані запевняють, що всі спроби наступу збройних сил Азербайджану успішно припинені.

Тим часом генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у розмові з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим закликав до негайного припинення вогню і направлення спостерігачів ОБСЄ в регіон, заявив офіційний представник генсека Стефан Дюжаррік.

"Генсек ООН щойно говорив з президентом Азербайджану, незабаром поговорить з прем'єр-міністром Вірменії", - сказав він у понеділок журналістам, цитує агентство "Інтерфакс".

За словами Дюжарріка, Гутерріш під час розмови з Алієвим закликав до негайного припинення вогню, відновлення змістовних переговорів без попередніх умов під егідою співголів Мінської групи, а також до негайного повернення спостерігачів ОБСЄ в регіон. "І прем'єр-міністру Вірменії ми скажемо абсолютно те ж саме", - додав Дюжаррік.

Раніше із закликами припинити бойові дії виступили ЄС, Німеччина, США та інші країни. Вирізняється лише позиція Туреччини, президент якої Реджеп Таїп Ердоган заявив про готовність надати будь-яку допомогу Азербайджану у зв'язку з боями в Нагірному Карабасі, а Вірменію назвав головною загрозою миру і стабільності в регіоні.

Нагадаємо, що 27 вересня конфлікт за Нагірний Карабах, який спалахнув ще за радянської епохи у 1988 році та довгий час був "замороженим", знову став "гарячим". До нової-старої війни знову прямо причетна Росія. Законсервований конфлікт між Вірменією та Азербайджаном перейшов у активну фазу.

Сторони вже три десятиліття воюють за Нагірний Карабах: спірну територію, яка юридично належить Баку, але фактично перебуває під контролем вірменів. "Нагірно-Карабаську республіку" хоч і не визнає, але підтримує офіційний Єреван, який дуже симпатизує Москві.

Бойові дії у Нагірному Карабаху: чи буде війна – Секретні матеріали

Бойові дії у Нагірному Карабаху: чи буде війна – Секретні матеріали

Повʼязані теми:

Наступна публікація