Дев'ять років за 1,5 млрд дол: Петербурзькому стадіону "Зеніт Арена" загрожує провал

Арену планували здати в експлуатацію ще в 2008 році.

Скандал навколо одного з найдорожчих стадіонів у світі, який намагаються добудувати в Санкт-Петербурзі не вщухає вже протягом 9 років.

Арену первісною вартістю в 250 млн доларів (згодом бюджет збільшився до 1,4 мільярда доларів США) планували здати в експлуатацію ще в 2008 році. Однак терміни переносилися кілька разів. Тепер мова йде про розірвання контракту й зовсім зупинку будівництва.

"Наше завдання не зміняється: ми хочемо завершити будівництво стадіону у встановлений державним контрактом термін, тобто до кінця цього року. Однак сьогодні склалася ситуація, при якій замовник в особі адміністрації міста робить все, щоб зірвати терміни виконання проекту", - йдеться в заяві генерального підрядника будівництва арени "Інжтрансстрой-Спб".

Далі наводиться список претензій, серед яких - ні проектної документації, що не оплачені роботи на суму мільярд рублів, немає компенсацій за збитковим робіт та постачання, а також професійної експлуатаційної служби з офіційними, документально закріпленим статусом, передає місцеве видання Фонтанка.ру.

Нещодавно близько 150 будівельників стадіону "Зеніт-Арена" вийшли в середу ввечері, 13 липня, на страйк.

За словами одного з учасників мітингу, робочим підрядної організацій "Леокам", що займається благоустроєм території навколо об'єкта, вже більше двох місяців не платять зарплату.

"Нам не виплачують гроші за зроблену роботу протягом двох місяців. Компанія тільки дає нам гроші, щоб ми харчувалися. Сьогодні безпосередньо, попрося грошей на харчування, щоб вийти і придбати собі поїсти, нам сказали, що грошей немає. Ми з хлопцями вийшли мітингувати. Ніхто не буде працювати голодним", - розповів будівельник.

Своєю чергою, чиновники неодноразово акцентували увагу на тому й продовжують наголошувати, що будівництво виконується в терміни і стадіон буде зданий в експлуатацію за контрактом.

Як відомо, завершення будівельних робіт на стадіоні, який наразі готовий лише на 85 відсотків, нібито заплановане на грудень 2016 року. Стадіон повинен прийняти зустрічі чемпіонату світу 2018 року і Кубка Конфедерацій 2017 року.

За повідомленнями прес-служби оргкомітету "Росія-2018", заміна стадіону для проведення Кубка конфедерацій поки не розглядається.

Незважаючи на всі проблеми і скандали довкола "Зеніт Арени", багато політиків і представників влади не збираються визнавати помилки і продовжують повідомляти про "найкращий стадіоні" і про "максимально високий рівень організації".

Так президент Росії Володимир Путін заявив, що саме на цьому стадіоні, самі учасники і гості заходу зможуть відчути всю грандіозність спортивного свята.

"Упевнений, ми зможемо забезпечити максимально високий рівень організації і для спортсменів, і для гостей чемпіонату. У даний момент підготовка до чемпіонату йде повним ходом. Три стадіони в Казані, Сочі і в Москві вже побудовані, по решті дев'яти ведуться активні роботи, при цьому всі забудовники обіцяють, і я впевнений, що вони впораються зі своїми обіцянками, здати об'єкти вчасно", - з оптимізмом повідомив Путін.

Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв своєю чергою об'єктивно оцінив ситуацію і назвав це ганьбою.

З огляду на те, що за минулі два роки з моменту, коли він востаннє оглядав будмайданчик, будівництво практично не просунулося.

"Це не просто гра, це виглядає ганебно", - зазначив він, звертаючись до представників адміністрації Петербурга.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація