Die Welt розповіла, звідки виникла детально спланована імперія терору "Ісламська держава"

Die Welt розповіла, звідки виникла детально спланована імперія терору "Ісламська держава"

Терористи ІД зі своїх жорстоких вбивств роблять "оргії для ЗМІ". / Фото: Wirtschaftswoche

Німецькі журналісти роздобули невідомі документи про початок діяльності ІД.

Терористична організація "Ісламська держава" (ІД) була створена на креслярській дошці. Кілька років тому Хадж Бакр, колишній іракський офіцер армії Саддама Хусейна, заклав перший камінь у фундамент ісламістського угруповання, якого сьогодні так бояться.

Він у детальних планах розробив складну структуру організації, подібної державі, яка відображає таку характерну для диктатур одержимість безпекою. Це система тотального контролю, в якій всі стежать один за одним, і в якій викрадення, тортури, вбивства і вимагання є невід'ємною частиною.

Про це пише Альфред Хакенсбергер у статті "ІД в деталях спланувала свою імперію терору", опублікованій на сайті німецької газети Die Welt. Журналіст посилається на раніше невідомі документи з особистих речей Хадж Бакра.

Екс-офіцер і стратег ІД Хадж Бакр був застрелений в січні 2014 року в північній Сирії, документи потім потрапили в руки протиборчих повстанців.

"Він був націоналістом, не ісламістом. Дуже розумним, рішучим, і відмінним логіком", - говорить іракський журналіст Хішам аль-Хашимі, чий двоюрідний брат перебував у розташуванні з Хадж Бакром на одній авіабазі.

У 2003 році Хадж Бакр був безробітним і розчарованим, після того, як Пол Бремер, колишній глава адміністрації США в Іраку, розформував армію. Звільнений військовий пізніше познайомився з Абу Мусаб аль-Заркаві, "м'ясником Іраку", який був відповідальним за багато руйнівних терактів.

Кажуть, Хадж Бакр був поміщений у в'язницю з 2006 по 2008 рік в Абу-Грейб і в американському таборі Букка, в якому були також Емір і самопроголошений халіф Абу Бакр аль-Багдаді. В урядових колах бойовиків ІД є деякі офіцери, які служили за Саддама Хусейна і фахівці розвідки чи безпеки. Відомо, що їх досвід відіграє велику роль у забезпеченні того, що організація є набагато більш структурованою і настає більш організовано, ніж більшість інших сирійських повстанців.

"Систематична зачистка"

Про систематичний контроль, тортури і цілеспрямовані вбивства стало відомо до осені 2013 року.

"Якщо друг або колега був заарештований людьми в масках, ми відразу розуміли, що повинні зникнути. Тому що під тортурами спеціально шантажували іменами і пізніше вдиралися до згаданої людини", - розповідає Мухаммед, революційний діяч ранніх часів. Це стратегія "систематичної зачистки", яка веде до великої кількості жертв і використовується всіма тоталітарними режимами для забезпечення влади.

Важливим першим кроком Хадж Бакр вважав напрямок авангарду в Сирію. Це повинно було закласти основу для бойовиків ІД. У містах Північної Сирії були відкриті офіси місій, які працювали без печатки ІД. Орендували секретні квартири, щоб приховувати там зброю і бойовиків. В кінці 2012 року повинні були створити кілька військових таборів.

Авангард ІД поки що не міг нічого робити, крім як шпигувати. Скільки мечетей в місті, наскільки вірні ісламу імами, і які сім'ї користувалися авторитетом у потрібних місцях? Шпигуни ІД повинні бути цілеспрямовано увійти в ці правлячі сім'ї (одружитися). У той же час, необхідно було збирати військову інформацію: Наскільки сильні інші повстанські угруповання, яка у них зброя, де знаходяться їхні контрольно-пропускні пункти і оборонні позиції?

Бійці з-за кордону

З цими знаннями терористична група ІД могла захоплювати одну територію за іншою. Перші бійці прибули, в основному, із-за кордону: молоді люди з Саудівської Аравії, Ємену, Тунісу. Без зв'язків з батьківщиною, їх швидко можна було переміщати в небезпечні місця. Сирійців нібито завербували на більш пізній термін. Але це, напевно, була найменша з проблем. У 2013 році інші повстанські групи скаржилися на відсутність зброї та ресурсів. У бойовиків ІД було і те, і інше, і їм добре платили. Лояльність у громадянській війні в Сирії є продажною. "Якщо б я міг виплатити кожному з моїх солдатів $ 1000 в місяць, то протягом двох місяців у мене була б найбільша армія в країні", - запевнив командир в Алеппо.

На жаль, у документах Хадж Бакра нічого не сказано про Фронт Нусра. Він був справжнім вістрям голови ІД аль-Багдаді. З самого початку він діяв так, як це роблять бойовики ІД вже рік потому. Фронт Нусра хотів створити враження держави, не менш жорстоко вбивав і переслідував своїх супротивників. Єдина відмінність від групи ІД: ніхто не робив з вбивств оргій для ЗМІ.

Нагадаємо, бойовики "Ісламської держави" і афганського Талібану" оголосили один одному священну війну.

Повʼязані теми:

Наступна публікація