Дилетант міг вбити себе: один із розробників "Новачка" відхрестився від версій про отруєння Скрипаля мафією

Дилетант міг вбити себе: один із розробників "Новачка" відхрестився від версій про отруєння Скрипаля мафією

Фото: Reuters

"Жодна країна не має таких можливостей, як Росія, оскільки Росія винайшла, протестувала і "озброїла" "Новачок", - підкреслив він.

Один із основних розробиків отруйного газу «Новачок», хімік Віл Мірзаянов відкинув версії про те, що недержавні групи чи злочинні угруповання можуть стояти за отруєнням екс-шпигуна Сергія Скрипаля і його доньки Юлії.

Про це інформує The Guardian.

"Для таких операцій потрібен висококваліфікований фахівець, бо це надзвичайно небезпечна зброя, ви можете вбити себе.

Перш за все, у вас повинен бути дуже хороший щит, особливий контейнер. Активізувати ж зброю без спеціального технічного обладнання неможливо", - наголосив хімік.

МЗС Британії вважає, що наказ отруїти Скрипаля міг дати особисто Путін

МЗС Британії вважає, що наказ отруїти Скрипаля міг дати особисто Путін

Раніше член Лейбористської партії Джеремі Корбін припустив, що відповідальними за отруєння можуть бути мафіозні групи. Також він не виключив "інтереси олігархів у Лондоні".  Але Мірзаянов відкидає це. 

"Ці теорії не мають сенсу, щоб активізувати отруту, необхідно мати величезний досвід та обладнання", - наполягає хімік.

Мірзаянов переконаний, що за нападом може стояти РФ. 

"Жодна країна не має таких можливостей, як Росія, оскільки Росія винайшла, протестувала і "озброїла" "Новачок", - підкреслив він.

"Я вважаю, що вони використали бінарну версію. Це дві ампули, невеликі контейнери. Бінарна версія - дві незаборонені речовини змішують для виробництва "Новачка", - вважає хімік.

Нагадаємо, 5 березня BBC повідомила, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив до лікарні після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався до поліції із заявою про те, що побоюється за своє життя. Дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер 2006 року в результаті отруєння полонієм.

Сергій Скрипаль до 1999 року служив у Головному розвідувальному управлінні РФ, після чого вийшов на пенсію у званні полковника. 2004-го його затримали за підозрою в шпигунстві на користь Великої Британії і через два роки засудили до 13 років позбавлення волі. Скрипаль був визнаний винним у тому, що від 1995-го передавав Секретній розвідувальній службі Великої Британії дані про співробітників російської розвідки, які працювали під прикриттям в Європі.

2010 року Скрипаль та ще троє засуджених у Росії були помилувані, після чого їх обміняли на десятьох агентів російської розвідки, розкритих у США. Після обміну Сергій Скрипаль став жити у Великій Британії. 

Через отруєння Скрипаля 14 березня прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила про висилку з країни 23 дипломатів РФ і про скасування візиту глави російського МЗС Сергія Лаврова у країну. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація