Директори одразу трьох розвідувальних служб Росії таємно відвідали США - ЗМІ

Директори одразу трьох розвідувальних служб Росії таємно відвідали США - ЗМІ

Фото: Getty Images

Зустрічі відбулися з директором ЦРУ.

До США з таємними візитами з'їздили троє керівників російських розвідувальних служб. За океаном двоє з них зустрілися з директором ЦРУ Майком Помпео.

Зокрема, до Сполучених Штатів літали директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін (перебуває під санкціями США), директор Федеральної служби безпеки Росії Олександр Бортніков і керівник Головного управління розвідки Генштабу Збройних сил Росії Ігор Коробов. Про це пише "Радіо Свобода" з посиланням на повідомлення в ЗМІ та заяви посадовців протягом останніх днів.

За словами посла Росії в США, Наришкін був на зустрічі-консультації з директором ЦРУ щодо проблеми тероризму й інших питань. Із Майком Помпео також зустрівся керівник ФСБ Росії Бортніков, передає The Washington Post. Про зустрічі Коробова наразі подробиці невідомі.

Посол США у Росії Джон Гантсман в інтерв’ю російській радіостанції "Ехо Москви" зазначив, що Помпео дійсно зустрічався з керівниками російських розвідслужб, але не уточнив, де відбувалися ці зустрічі чи хто ще брав у них участь.

Речник російського посольства у Вашингтоні зустрічі не коментує. Також мовчать у ЦРУ.

Кілька днів тому Помпео в інтерв’ю ВВС заявив, що американські й російські розвідувальні установи співпрацювали, але додав, що Росія далі вважається супротивником.

Директори ЦРУ регулярно зустрічаються і ведуть переговори з російськими колегами з різних питань. Але колишні працівники спецслужби США заявили, що присутність усіх трьох російських посадовців у Вашингтоні одночасно і при цьому під час розслідування можливого втручання Росії в президентську кампанію США 2016 року є "дуже незвичною".

"Я не можу пригадати такого за останні 15 років", – заявив колишній голова місії ЦРУ в Москві Стівен Голл.

Ці візити відбулися за кілька днів до того, як адміністрація президента США Дональда Трампа оголосила нові дії проти Росії, згідно із законом, ухваленим у Конгресі одноголосно минулого літа. 30 січня Міністерство фінансів США опублікувало список з 210 чиновників і мільярдерів з владної еліти Росії, які потенційно можуть потрапити під обмеження. Водночас американські сенатори розкритикували Трампа через те, що він не ввів нові санкції проти Росії.

Служби розвідки США звинувачують російські розвідувальні служби у тому, що вони стоять за кібернападами на політичні партії й активістів США. Зокрема, в офіційному звіті американської розвідки, оприлюдненому в січні 2017 року, сказано, що російські ФСБ і ГРУ контролювали хакерську і пропагандистську кампанії, спрямовані на вибори в США 2016 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація