"Для мене це повна поразка журналістів": військовий кореспондент із Франції жорстко розкритикував вирок українцю Марківу

"Для мене це повна поразка журналістів": військовий кореспондент із Франції жорстко розкритикував вирок українцю Марківу

Чоловікові не вкладається в голові, як його колега давав свідчення проти нацгвардійця, коли сам тоді нічого не розумів.

Свідки у процесі українського нацгвардійця Віталія Марківа вважають неякісною роботою італійських правоохоронців, які розслідували справу про смерть журналіста Андреа Рокеллі. Після вироку підозрюваному свідчити в апеляції вже зголосилися журналісти, що працювали у той час на Донбасі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Свідчити перед апеляційним судом уже зголосився французький журналіст Поль Гого. На Донбасі він працював разом із головним свідком обвинувачення Вільямом Рогелоном, який погано знав мову, працював на окупованій бойовиками території та інформацію найчастіше отримував саме від них. А ті,  припускає француз, елементарно могли його дезінформувати.

"Звільнити Марківа": у США відбудеться акція на підтримку нацгвардійця

"Звільнити Марківа": у США  відбудеться акція на підтримку нацгвардійця

Кореспондент французської газети Ouest-France у Москві та фрілансер для Ouest-France та Libération. "Я жив у хостелі в Донецьку, я там працював, і бував у Краматорську, Слов'янську, в усіх містах, де були бойові дії. Я зустрічав нашого французького колегу Вільяма Рогелона у Донецьку. У хостелі у центрі Донецька жило багато фрілансерів, як я, і всі були без бронежилетів, без грошей на безпеку, як і я. І були такі ситуації, що ми не знали – що безпечно, що небезпечно, що можна робити, це правда", - розповів Гого.

Із загиблим Рокеллі він не зустрічався, як і з обвинуваченим Марківим. "Я не знаю ні італійського фотографа, ні українського солдата. Я їх не зустрічав. Знаю тільки французького фотографа Вільяма Рогелона, яка в нього була мотивація для приїзду в Донецьк. І я написав такий пост в твітер, бо бачив, що Вільям сказав у французьких ЗМІ і у своєму фейсбуці, що це рішення суду було ніби перемога вільної преси. Я думаю, що ця ситуація нечесна. Я не бачив, що відбувалося, але знаю, що Вільям був, як і ми, без досвіду, і він не знав, що відбувається у Слов'янську. Ми йому сказали, що там дуже небезпечно працювати. А він говорив: "Я хочу на війну, хочу подивитись війну, хочу фотографувати це". І йому цей репортаж ніхто не замовляв зі ЗМІ, він просто хотів подивитись на війну. Ми теж були фрілансерами, але в нас є також етика, ми не можемо піти в зону бойового конфлікту, а потім піти до поліції своєї країни і заявити, що там на війні вбили когось", - розповів француз.

"Я не знаю цього українського солдата, але я розумію, що він буде у в'язниці 24 роки, і я не знаю, чи він щось погане вчинив. Але я знаю контекст, знаю чому французький фотограф поїхав на війну, що він там шукав. І всі мої колеги були дуже здивовані побачити, як він повернувся до Франції, і пішов до французької поліції і заявив, що десь там, на сході України був обстріл, і вони мають його розслідувати. В той час обстріли були звідусіль", - уточнив Гого. "Я не знаю достеменно. Думаю, він був настільки шокованим побаченим на війні, що хотів хоч якогось правосуддя щодо цього всього. Я не розумію тільки, як він зміг звинуватити саме цього солдата – цьому немає пояснення, немає доказів. Для мене реакція Вільяма – це більш шоковий стан і намагання не залишити безкарним вбивство. Але ж, я не знаю чи добрий, чи поганий хлопець цей український солдат, але ми знаємо, що він у в'язниці і без причин", - наголосив кореспондент.

Для Гого є дивною та впевненість, із якою колега звинувачує українця в убивстві. "Наскільки я розумію, розслідування не було проведене належним чином, його не проводили в Україні. Я пам'ятаю, коли ми жили у Донецьку, ми взагалі не розуміли, хто з ким б'ється – де українська армія, де сепаратисти – було взагалі незрозуміло, що відбувається. Він до цього не був у Слов'янську, це була його перша поїздка. Коли все відбулося, він дзвонив мені, говорив: "Поль, хтось стріляв в нашу машину, італієць, здається, помер, але я не впевнений". Він не міг сказати, звідки стріляли, бо він гадки не мав, де сам перебуває, своїх координат", - пояснив журналіст.

Чому Рогелон звинуватив конкретного українського солдата з-поміж сотень інших – для Гого невтямки. "На це питання і в мене відповіді немає, я сам його задаю. І взагалі в той момент всі ми, фрілансери, вирішили залишатись у Донецьку і не їхати до Слов'янська, бо знали, що там дуже-дуже небезпечно. Я знав, що мені ніхто там не забезпечить безпеки, там неможливо буде працювати. І ми всі знали, що там коїться цілковитий бардак – звідусіль обстріли, хаотичні переміщення солдатів, все безконтрольно. Вночі, коли ми дізнались, що сталося, було багато розмов серед нас, фрілансерів, бо ми були дуже злі через цю ситуацію, коли дізнались, що італійський фотограф помер. Ми були злі і було дуже сумно, але ми не могли зрозуміти, чому вони туди пішли. А потім ми дивились російське телебачення у Донецьку і побачили Вільяма, який звинуватив українську армію у обстрілі, і він розповідав це російським журналістам з такою впевненістю, що снаряд прилетів з українського боку, але він не міг цього знати", - пояснив журналіст.

На його думку, навколо цієї справи дуже багато пропаганди, але справжні журналісти мають поважати правила та оперувати доказами. "Думаю, ми просто не можемо сказати напевно – цей солдат вбив, і все. Думаю, якщо б можна було сказати напевне, що вбив ось цей український солдат, або ось цей сепаратист, то ми, ті хто там працювали, це б знали", - сказав він. Гого не розуміє суворості рішення італійського суду стосовно Марківа. "Не маю гадки. Можливо, вони вважають, що це дійсно правильне рішення. Бо знаю, що є спілка журналістів, яка дуже боролася за таке рішення. І це можна зрозуміти. Але неможливо зрозуміти, чому не було проведене справжнє розслідування в Україні, чому не були опитані люди, як я, як всі ми, хто працювали тоді фрілансерами. Наприклад, одна моя французька колега, імені якої я не називатиму, допомогла Вільяму виїхати з Донбасу. Потім французька поліція телефонувала їй і опитувала, що сталося, і були дуже скептичні щодо справи, яку Вільям вимагав розслідувати – мовляв, ми не можемо проводити розслідування в іншій країні, де війна", - розповів він.

За словами Гого, багато журналістів переконані в тому, що провина Марківа не доведена. "Так, ми багато про це говорили. Всі були шоковані і не розуміли. Тим більше ми бачили, що Вільям пише в Інтернеті, і були шоковані – він пише про свободу преси, права журналістів, але для мене це повна поразка журналістів, бо їхати у таку небезпеку без редакційного завдання, просто так, показує, що він не мав професіоналізму, він не розумів, де українські військові, де сепаратисти, де прості люди і все інше, не міг порозумітися навіть англійською. Як ми потім зрозуміли, він на той момент зробив один репортаж з Сирії і приїхав на Донбас – теж дивитись на війну. Він просто сказав – у Донецьку нудно, я поїду до Слов'янська. І там сталося те, що сталося", - констатував француз.

Дружина Віталія Марківа Діана розповіла, що приїздити до нього на суди їй заборонив сам чоловік – через хвилювання за безпеку жінки. Тому вони спілкувалися у листах, а раз на тиждень могли поговорити телефоном. "Протягом місяця казав, що готуйся, може бути таке рішення", - каже вона. Зі слів Діани, Віталій сприйняв вирок спокійно, бо побачив – Україна разом із ним. Тому він готовий надалі боротися, а що шанси почути інший вирок є – певен і посол в Італії Євген Перелигін. "Були, навіть нещодавно, такі випадки, коли іноземних громадян засуджували за так би мовити вбивство на території Італії, але потім, коли апеляційний суд вивчав виключно юридичні моменти справи, він скасовував рішення первинних судів і звільняв іноземних громадян", - пояснив дипломат.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація