До Франції прибув перший біженець-гомосексуал із Чечні у день візиту Путіна

До Франції прибув перший біженець-гомосексуал із Чечні у день візиту Путіна

Ілюстрація / Фото: Reuters

Наразі ім'я біженця не називається.

У понеділок, 29 травня, до Франції прибув перший біженець-представник ЛГБТ з Чечні. Це сталося в день офіційного візиту російського президента Володимира Путіна, повідомила асоціація SOS Homophobie, передає Lgbtqnation.

Наразі ім'я біженця не називається. Повідомляється, що надалі Франція прийматиме й інших представників ЛГБТ-меншин, які зазнали переслідувань у Чечні.

Отримати притулок у державі чоловікові допомогла організація SOS Homophobie. Вони надали показання, що чоловік зазнавав утисків у Чечні.

Зазначимо, що під час спільної конференції Володимира Путіна і Еммануеля Макрона у Версалі президент Франції заявив, що домовився з Путіним "разом відстежувати ситуацію" щодо прав геїв у Чечні.

"Ми говорили про ЛГБТ в Чечні, а також про НКО в Росії. Я дуже чітко вказав президенту Путіну, чого очікує Франція з цього питання, і ми домовилися, що будемо регулярно відстежувати ситуацію разом", - сказав Макрон.

Нагадаємо, раніше раніше "Нова газета" опублікувала розслідування під назвою "Вбивство честі", в якому говориться, що в Чечні здійснюють масові затримання жителів з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, зараз відомо більше сотні затриманих осіб як представників ЛГБТ, так і тих, яких підозрюють у нетрадиційній сексуальній орієнтації. Своєю чергою, у коментарі Громадському редакторка відділу спецпроектів видання "Новая газета" Олена Мілашина навела дані про те, що у Чечні під час "зачисток" ЛГБТ-спільноти, влаштованих силовиками, було вбито близько 30 чоловіків.

Своєю чергою глава Чечні Рамзан Кадиров 19 квітня в ході зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним у Кремлі спростував повідомлення про затримання і вбивства мирних громадян в республіці.

Пізніше муфтій Чечні Салах-хаджі Межиєв заявив, що журналістів "Нової газети", які причетні до статтей про переслідування геїв в Чечні наздожене "відплата Аллаха", а прокуратура та інші правоохоронні органи Чечні організували перевірки після публікації в "Новій газеті" інформації про масові викрадення людей в республіці. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація