До учасників G7 несподівано завітав глава МЗС Ірану

До учасників G7 несподівано завітав глава МЗС Ірану

Фото: Associated Press

Його запросив міністр закордонних справ Франції.

У неділю, 25 серпня, до французького міста Біарріц, де триває саміт лідерів країн "Великої сімки" (G7), завітав міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф. Про це пише Associated Press.

Видання зазначає, що посадовець відправився до лідерів країн-учасниць G7, щоб обговорити, за яких умов можлива деескалація ситуації з іранської проблеми. Одне з джерел АР повідомило, що Заріф зустрінеться зі своїм французьким колегою Жаном-Івом Ле Дріаном, який нібито і запросив його до Біарріцу.

Представник міністерства закордонних справ Ірану Аббас Мусаві заявив, що у рамках візиту Заріфа не передбачається жодних зустрічей з американськими офіційними особами, зокрема президентом США Дональдом Трампом. Додамо, що іранський міністр перебуває у списку санкцій США.

Нагадаємо, торік Трамп оголосив про односторонній вихід США з ядерної угоди з Іраном, що не підтримали інші підписанти угоди, зокрема Франція, Велика Британія та Німеччина, котрі також беруть участь у саміті "Великої сімки".

Раніше Макрон заявляв про намір обговорити під час саміту G7 такі питання як ситуація навколо Ірану, КНДР, Лівії, а також врегулювання на Сході України. Крім того, напередодні він вимагав спільного рішення щодо боротьби з лісовими пожежами в сельві Амазонки, чим спричинив критику з боку президента Бразилії Жаіра Болсонару.

Нинішня зустріч супроводжується традиційними для самітів протестами антиглобалістів та екоактивістів. Щоправда, цього разу до них приєднався й дехто з учасників протестного руху "жовтих жилетів". За даними організаторів демонстрацій, у нинішніх акціях протесту взяли участь близько 15 тисяч осіб. Натомість поліція називає іншу цифру - 9 тисяч. Демонстрація в місті Андай на французько-іспанському кордоні пройшла мирно. Натомість під час непогодженої протестної акції у розташованому поблизу Біарріца місті Байонна виникли сутички між демонстрантами і поліцією. У бік правоохоронців летіло каміння, поліція застосувала водомети. 

Через проведення акцій протесту та сам саміт органи влади вжили масштабних заходів безпеки. До охорони правопорядку у зв'язку з проведенням саміту "Великої сімки" залучили близько 17 тисяч правоохоронців. 

Як повідомлялося раніше, 24 серпня у французькому Біарріці розпочався саміт країн "Великої сімки". Цьогорічний саміт глав держав та урядів неформального клубу найрозвинутіших демократій світу, куди входять США, Японія, Німеччина, Франція, Велика Британія, Італія та Канада, триватиме до 26 серпня. У самітах G7 беруть також участь представники ЄС.

Велика Британія та Німеччина виступили проти негайного повернення РФ до G7

Велика Британія та Німеччина виступили проти негайного повернення РФ до G7

Повʼязані теми:

Наступна публікація