За вбивством журналістів у ЦАР можуть стояти найманці "Вагнера"

За вбивством журналістів у ЦАР можуть стояти найманці "Вагнера"

Фото: Reuters

Незалежні експерти та опозиція просять перевірити цю версію.

Російський опозиціонер Олексій Навальний прокоментував резонансне вбивство російських журналістів у Центральноафриканській Республіці. Він вважає, що причетність "Вагнера" варто належним чином розглянути.

"Надто мало інформації, щоб будувати змістовні версії вбиства журналістів у ЦАР, але без сумніву, версія причетності "Вагнера" та "кухаря Путіна" Пригожина має бути розглянена належним чином", - повідомив Навальний у Twitter.

Група російських незалежних блогерів, які займаються розслідуванням обставин збройних конфліктів Conflict Intelligence Team припускає, що журналісти планували розслідувати зв'язки російських ПВК з антиурядовими угрупованнями.

"Ці ймовірні зв'язки йдуть усупереч з офіційною позицією Росії, яка полягає в підтримці центрального уряду Центральноафриканській республіці. Ця версія заснована на тому, що нам відомо про останні дні життя російських журналістів і про ситуацію в ЦАР в цілому", - йдеться у повідомленні групи.

За їхньою інформацією, не можна однозначно стверджувати, що загибель Джемаль, Расторгуєва та Радченка пов'язана з їхньою журналістською діяльністю.

"За даними ООН, рекет і побори збройних груп на дорогах країни є системною проблемою, яка "душить" економіку. Не можна робити однозначних висновків і про причетність "Селек": заяви влади на підконтрольних владі ЦАР територіях, де бійці "Селек" не так давно проводили етнічні чистки, можуть бути упереджені. Якщо з точки зору цілей поїздки журналістів можна робити припущення, то справжньої причини їх загибелі ми, можливо, ніколи не дізнаємося", - повідомили у групі незалежних блогерів.

Нагадаємо, 31 липня стало відомо, що у Центральноафриканській Республіці (ЦАР) загинуло троє росіян: журналіст Орхан Джемаль, режисер Олександр Расторгуєв і оператор Кирило Радченко.

За словами представника влади центральноафриканского міста Сібю Марселена Йойо, росіяни були вбиті на місці близько десятьма особами в тюрбанах, які спілкувались арабською. Чиновник додав, що представники спецслужб казали росіянам не вирушати в дорогу, "оскільки було вже темно".

В Африці розстріляли російських журналістів, які розслідували діяльність ПВК Вагнера

В Африці розстріляли російських журналістів, які розслідували діяльність ПВК Вагнера

Повʼязані теми:

Наступна публікація