Доленосний референдум у Великій Британії ознаменувався "біблійним штормом"

Доленосний референдум у Великій Британії ознаменувався "біблійним штормом"

Фото: Reuters

Неймовірна гроза вже викликала панічні передчуття та острах того, що це був знак поганих наслідків голосування.

У Великій Британії протягом дня відбувався референдум щодо майбутньої долі країни в ЄС. Попри погану погоду, на дільницях у Лондоні були черги, а фахівці очікують рекордну явку, бо зареєструвалося більше 46,5 млн охочих проголосувати, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Напередодні опитування не давали суттєвої переваги жодній зі сторін – ні противникам членства в ЄС, ні прихильникам. Своє слово сказала сьогодні британська преса. Таблоїди Daily Express, The Sun, Daily Mail закликали британців проголосувати за вихід із Європейського союзу. Одна з газет навіть назвала сьогоднішній день — Днем Незалежності.

Як проходить референдум щодо виходу Великої Британії з ЄС

Як проходить референдум щодо виходу Великої Британії з ЄС

Із таблоїдів відзначилася Daily Mirror, що закликала голосувати за те, щоб лишитися — із досить емоційним текстом на першій шпальти. "Заради родини, заради дітей, заради вашої пенсії — не стрибайте в темряву", — написали журналісти. Інші видання здебільшого обмежилися закликом просто прийти та проголосувати. Країна у своїх симпатіях абсолютно розколота — половина на половину. "Думаю, є багато переваг бути в Євросоюзі і щоб ухвалювати рішення на рівні з іншими країнами – ми повинні сидіти за одним столом", - каже Вікторія Уелвіс. "Мені здається, що в Євросоюзі не вистачає демократії і рішення ухвалюють на рівні далекому від звичайних членів ЄС, тому я проголосував вийти", - зізнається Еліс Карс.

Кого більше — тих, хто йде, чи тих, хто лишається — стане відомо сьогодні опівночі за київським часом. Саме тоді закриються дільниці, на них почнуть рахувати голоси, а кілька британських медіа опублікують свої екзит-поли. Перша інформація буде від соціологів. Більш-менш офіційні попередні відомості про результат голосування обіцяють дати вранці, до сніданку. І точно не буде перебільшенням сказати, що цих даних із завмиранням серця чекають політики, економісти, фінансисти, бізнесмени по всьому континенту.

Чимало людей звернули увагу на те, що початок голосування співпав із дуже сильною грозою. Британці її навіть прозвали "біблійним штормом" — настільки потужними були грім, блискавки і сама злива. Часом було враження, що небо над Лондоном просто вибухає. а вранці — о сьомій, коли відкрилися дільниці для голосування — комусь довелось буквально пливти, аби проголосувати. Деякі міста пішли під воду. Окремі райони Лондона затоплені. Транспортний хаос на деякий час зупинився навіть експрес по аеропорту Гітроу. Деякі з аналітиків припускають, що ось така погода може збільшити частку протестного голосування.

Повʼязані теми:

Наступна публікація