Доля "Північного потоку-2": чому Байден може пожертвувати санкціями в обмін на дружбу з Німеччиною

Доля "Північного потоку-2": чому Байден може пожертвувати санкціями в обмін на дружбу з Німеччиною

Фото: ТСН.ua

Дональд Трамп може ветувати оборонний закон США на 2021 рік, який також містить нові санкції проти "Північного потоку-2".

Радості від обрання Джо Байдена 46-м президентом США в українських владних кабінетах не приховують. Так, він аж занадто добре знає Україну. Під час свого віцепрезидентства в адміністрації Барака Обами, Байден особисто вів українське досьє. Та й дід кандидата на посаду держсекретаря Ентоні Блінкена, як виявилося, родом із Києва, втік з Росії від погромів і влаштував життя в Америці. Але, попри все це, українській владі треба зняти рожеві окуляри і тверезо дивитися на речі. Будь-який президент США буде передусім проамериканським. По-друге, є ризик, що у бажанні пошвидше налагодити відносини з Німеччиною, Джо Байден може відкласти запровадження нових санкцій проти російського політичного проєкту «Північний потік-2» (ПП2). 

ТСН.ua дізнався, які санкції загрожують ПП2 і як вплине на Україну їх незапровадження. 

Політична дилема 

Одразу після того, як стало відомо, що 46-м президентом США обрано Джо Байдена, німецька Bild вийшла зі статтею "Джо Байден хоче назавжди зупинити путінський "Північний потік-2". Все через нові санкції проти страхових і компаній з технічної сертифікації, що обслуговують ПП-2. 

Вони передбачені законопроєктом про захист енергетичної безпеки Європи, який активно просувають республіканці у Сенаті (хоча американські ЗМІ пишуть, що підтримка є й серед демократів) і, за останніми повідомленнями з Капітолійського пагорба, їх вже включили в законопроєкт про оборонну політику США на 2021 рік, який мають ухвалити до кінця року. 

Норвезька компанія DNV GL вже призупинила роботи з обслуговування ПП-2. Все через нові американські санкції, які загрожують компаніям, що задіяні в проєкті. І хоч російські ЗМІ встигли "спростувати" це, в реальності ж DNV GL таки призупинила роботи. 

У разі ухвалення Конгресом, погодження Сенатом і підписання президентом США, нові санкції проти ПП-2 дійсно стануть частиною закону і можуть остаточно поховати російський проєкт. Але шампанське відкорковувати рано. Очікується, що Конгрес ухвалить оборонний проєкт у першій половині грудня. 

"Враховуючи, що нові санкції проти ПП-2 стануть законом, їх важко буде зупинити. Санкції проштовхують сенатори-республіканці Тед Круз і Джон Баррассо. Але Трамп погрожував застосувати вето до всього оборонного законопроєкту, бо він також містить вимогу перейменувати військові бази, названі на честь офіцерів Конфедерації (часів громадянської війни в США. — Авт.). Також можливе вето Трампа просто щоб завдати США і Байдену якомога більше шкоди, використовуючи тактику випаленої землі", — говорить ТСН.ua шведський економіст і дипломат, старший науковий співробітник Atlantic Council Андрес Ослунд. 

Ризики для України

Будівництво ПП2 зупинили рік тому, коли для закінчення "морського шляху" залишалося прокласти 120 км труби у данських водах. Тоді США ввели санкції проти компаній-підрядників і швейцарська Allseas Group, яка працювала над глибоководною укладкою трубопроводу, зупинила всі роботи й забрала свої кораблі. 

Протягом всього року росіяни робили бравурні заяви, мовляв їхній трубовкладальник "Академік Черський" закінчить всі роботи і без швейцарської Allseas. Але цього чомусь так і не сталося, а нові американські санкції проти компаній, які забезпечують страхування і технічний супровід проєкту, і взагалі можуть остаточно покласти ПП-2 на дно морське разом із мільярдами, які Росія в нього вже вклала. Та не все так однозначно. 

Вже зараз в американському експертному середовищі жваво обговорюються ризики призупинення саме Джо Байденом введення нових американських санкцій проти компаній, задіяних у проєкті ПП-2, через бажання налагодити відносини з Німеччиною. Зокрема про це ТСН.ua сказала професорка державної і дипломатичної служби Джорджтаунського університету Анджела Стент (також від 2004 до 2006 року працювала офіцером національної розвідки з питань Росії та Євразії в Національній раді розвідки.). 

За словами Андерса Ослунда, якщо Дональд Трамп підпише ухвалений Конгресом і Сенатом оборонний проєкт з новими санкціями проти ПП-2, Джо Байдену буде дуже важко їх відмінити. Але чи зробить це 45-й президент США, який програв вибори, чи все ж застосує вето, наразі невідомо. 

Саме тому українській владі та дипломатії не треба сидіти, склавши руки, а почати активно опрацьовувати цей трек, щоб мінімізувати ризики. У коментарі ТСН.ua директор Центру міжнародних досліджень ОНУ ім.Мечникова Володимир Дубовик зазначає, що санкції проти ПП-2, підтримані Конгресом (обома партіями), Байден не стане відміняти, бо не захоче наражатися на критику. 

"А Ентоні Блінкен давно відомий як критик надмірної залежності Європи від російського газу. Тому дуже обережно можна припустити, що все ж таки санкції збережуться. Але ризики є", — підсумовує Володимир Дубовик. 

Після виборів: Байден вже поводиться як президент, а Трамп демонструє, що прощатися з ним зарано

Після виборів: Байден вже поводиться як президент, а Трамп демонструє, що прощатися з ним зарано

Повʼязані теми:

Наступна публікація