Дональд Трамп програє війну зі ЗМІ – The Washington Post

Дональд Трамп програє війну зі ЗМІ – The Washington Post

Фото: Reuters

Згідно з опитуванням, 52% виборців більше довіряють ЗМІ і лише 37% обрали Трампа.

Цілком очевидно, що робить президент Трамп, коли нападає на засоби масової інформації. Він бачить когось з більш низьким рівнем схвалення, хто не церемониться з ним, і намагається використовувати контраст. Це немов намагатися здаватися більш високим, стоячи поруч з людиною низького росту.

Про це пише Аарон Блейк у статті "Дональд Трамп програє війну зі ЗМІ", опублікованій на сайті газети The Washington Post.

"У вас більш низький рівень схвалення, ніж у Конгресу", – вколов він журналістів на прес-конференції минулого тижня, чітко даючи зрозуміти, що він все підрахував.

Але насправді це не працює.

Нове опитування Quinnipiac University дозволяє припустити, що хоча люди і незадоволені основними ЗМІ, вони досі думають, що ЗМІ заслуговують більшої довіри, ніж Трамп. Президент регулярно звинувачує пресу в поширенні "фальшивих новин", але люди чують більше "фальшивих новин" від нього самого.

Опитування намагалося дослідити, кому зареєстровані виборці довірять говорити "правду про важливі питання". Більшість – 52 відсотки – обрали ЗМІ. Тільки 37 відсотків обрали Трампа.

Опитування з'ясувало, що невелика частина зареєстрованих виборців вважає, що ЗМІ ставляться до Трампа несправедливо, 50 відсотків говорять, що не схвалюють висвітлення новин про Трампа, і 45% – схвалюють. Але виборці ще більше критикують ставлення Трампа до засобів масової інформації, 61 відсоток не схвалюють його, і 35 –схвалюють.

Навіть 23 відсотки республіканців кажуть, що Трамп погано ставиться до ЗМІ, а незалежні кандидати не схвалюють такого ставлення на рівні 35-59%.

Опитування проводилося з 16 по 21 лютого, починаючи з того дня, коли у Трампа сталася сутичка із засобами масової інформації на прес-конференції в четвер і тривав у вихідні. Трамп назвав ЗМІ "ворогом американського народу" у твіті 17 лютого, що спричинило за собою загальний осуд з боку журналістів і захисників вільної преси. Сенатор Джон Маккейн навіть порівняв тактику Трампа з тим, що роблять диктатори, щоб підірвати її [пресу].

Fox News задавали подібне питання минулого тижня – до цих подій – і отримали більш рівномірний розподіл, 45 відсотків довіряли Трампу говорити правду, і 42 відсотки вибрали репортерів, які висвітлюють події в Білому домі.

Все це наводить на думку, що у такого підходу Трампа є межа. Але це не такий вже великий сюрприз. Зрештою, хоча людям подобається скаржитися на "ЗМІ", вони часто довіряють конкретним виданням. Подібно до того, як люди, в основному, не люблять політиків і Конгрес, але їм набагато більше подобаються їхні члени Конгресу.

Крім того, Трамп, можливо, зайшов занадто далеко, оголосивши ЗМІ "ворогом американського народу". Опитування Pew 2013 року показав, що обидві партії активно підтримують ЗМІ як органу контролю за політиками. Дві третини республіканців, демократів і незалежних кандидатів кажуть, що преса утримує політичних лідерів від неправильних дій.

Ймовірно, це здасться корисливим виходом самих ЗМІ – я визнаю це, але варто зазначити, що мінімальний рейтинг схвалення ЗМІ не завжди показує цілісну картину. І той факт, що люди нам довіряють більше, ніж президенту, який звинувачує нас у публікації "фальшивих новин", дозволяє припустити, що Трампу не перемогти, коли йдеться про поширення його закликів.

У США розгорілось чергове протистояння Трампа з місцевою пресою

У США розгорілось чергове протистояння Трампа з місцевою пресою

Повʼязані теми:

Наступна публікація