Доповідь: Сербія дає тюремні вироки за участь у війні в Сирії та умовні терміни - в Україні

Доповідь: Сербія дає тюремні вироки за участь у війні в Сирії та умовні терміни - в Україні

Фото: Getty Images

З 28 засуджених до в'язниці потрапили лише 4 серби, які воювали на Донбасі на боці ватажків.

У 2018 році 28 громадян Сербії були засуджені за участь в бойових діях в Україні. При цьому лише четверо з них потрапили до в'язниці - інші досягли угоди зі слідством та отримали умовний термін, повідомляє у вівторок, 28 серпня, BBC.

Такі судові рішення за подібні правопорушення є загрозою безпеці країни, йдеться у доповіді Наукового форуму з екстремізму у Сербії, опублікованому British Council Serbia.

Одна з авторів доповіді Ісідора Стакіч розповіла, що такі "угоди зі слідством та факт, що громадськість не знає нічого за яких умов вони були досягнуті" не є єдиною проблемою. "Тих, хто повертається з України, звинувачують в кримінальному правопорушенні - участі в збройному конфлікті в іноземній державі, а тих, хто повертається з Сирії - звинувачують та засуджують за тероризм", - пояснює проблему Стакіч.

Коли сербські громадяни їдуть до Сирії - вони роблять це таємно, і це протизаконно. Але вирушити із Сербії для участі в боях в Україні набагато простіше - це роблять законно під приводом надання гуманітарної допомоги.

З 47 сербів, які брали участь у конфліктах в Сирії та Іраку, сімох звинуватили у злочинах, пов'язаних з тероризмом, а чотирьох - у фінансуванні терористичної організації. "Держава ставиться до своїх громадян по-різному - в залежності від їхньої релігії та етнічного походження. Ці угоди зі слідством та вироки - просто приклад різних підходів судової влади у Сербії", - переконана Стакіч.

Вона вважає, що така практика є дискримінаційною, а бойовики, які воювали проти України на Донбасі, наразі вільно гуляють в центрі Белграда.

Сербам, які воювали у Сирії чи на Донбасі, загрожує до 10 років тюрми

Сербам, які воювали у Сирії чи на Донбасі, загрожує до 10 років тюрми

Нагадаємо, раніше у серпні представники сербського Міністерства внутрішніх справ затримали командира руху четників в Сербії Братислава Живковича в Крушеваці за підозрою в скоєнні кримінального злочину "з організації участі у війні або збройному конфлікті в чужій країні".

В цілому у Сербії з кінця 2014 року порушили 45 кримінальних справ проти своїх громадян, які беруть участь у військових конфліктах за кордоном – на сході Україні та у Сирії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація