Досвідчений дипломат і близький соратник. Хто очолить Казахстан після Назарбаєва

Досвідчений дипломат і близький соратник. Хто очолить Казахстан після Назарбаєва

Фото: Associated Press

Спікер сенату парламенту очолюватиме країну до президентських виборів.

У вівторок, 19 березня, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв несподівано для всіх оголосив, що йде у відставку

"Цього року виповниться 30 років, як я обіймаю найвищий пост. Народ дав мені можливість бути першим президентом незалежного Казахстану... Я ухвалив рішення припинити свої повноваження як президента", - заявив він.

При цьому Назарбаєв продовжить очолювати Раду Безпеки Республіки.

За Конституцією Казахстану в разі дострокового звільнення або відмови від посади президента країни на термін, що залишився, переходять до голови сенату парламенту. Тому до президентських виборів виконувати обов'язки президента буде Касим-Жомар Токаєв. ТСН.ua з'ясував, що відомо про тимчасового очільника країни.

Сам Назарбаєв заявив, що Токаєв є чесною і відповідальною людиною.

Фото: Associated Press

"Головою Сенату Парламенту наразі є Касим-Жомарт Кемелович Токаєв. Ви його добре знаєте. Він випускник МДІМВ, доктор наук. Вільно володіє англійською та китайською мовами. Пройшов великий шлях на керівних посадах республіки. Був міністром закордонних справ в роки становлення зовнішньої політики країни, працював віце-прем'єр-міністром і прем'єр-міністром країни, головою Сенату. Знає країну, її економіку та політику. Висувався і працював заступником Генерального секретаря ООН. Це було великим визнанням його заслуг як дипломата і знаком довіри до Казахстану. Поруч зі мною він працює з перших днів незалежності Казахстану. Я добре його знаю. Він людина чесна, відповідальна і обов'язкова. Підтримує цілком проведену політику всередині країни і зовні. Всі програми розроблялися і ухвалювалися за його участю. Я вірю, що Токаєв саме та людина, кому ми можемо довірити управління Казахстаном", - заявив Назарбаєв.

Токаєву 65 років. Навчався у Московському державному інституті міжнародних відносин МЗС СРСР, проходив переддипломну практику в посольстві СРСР в Китайській Народній Республіці. Після випуску потрапив на службу до Міністерства закордонних справ СРСР та був призначений на посаду до посольства в Сингапурі.

1979 року повернувся до апарату МЗС, де працював до 1985 року, після чого був відряджений до радянського посольства в Пекіні, де обіймав посади другого секретаря, першого секретаря й радника. 1991 року вступив до Дипломатичної академії МЗС СРСР на курси підвищення кваліфікації керівних дипломатичних кадрів.

1992 року отримав пост заступника міністра закордонних справ Казахстану. 1993 року він став першим заступником міністра закордонних справ, а 1994 року очолив міністерство. Посаду міністра закордонних справ Токаєв загалом обіймав протягом 10 років (1994-1999, 2002-2007). В березні 1999 року був призначений на посаду заступника прем'єр-міністра, а вже в жовтні - очолив уряд.

У січні 2002 року подав у відставку й надалі був призначений на посаду державного секретаря - міністра закордонних справ (до 2007). На посту голови зовнішньополітичного відомства відігравав активну роль у процесі непоширення ядерної зброї.

Фото: Associated Press

Вперше головою Сенату Казахстану був обраний 2007 року. 2008 року став віце-президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ. Ще за три роки Токаєв призначений на посаду заступника генерального секретаря ООН, генерального директора відділення ООН у Женеві, а також особистого представника генерального секретаря ООН на Конференції з роззброєння.

16 жовтня 2013 року вдруге став головою Сенату Республіки Казахстан.

Касим-Жомрат Токаєв має ступінь доктора політичних наук, є автором багатьох праць з питань міжнародних відносин. Є членом Всесвітньої академії гуманітарних і природничих наук, член Ради "мудреців" Мюнхенської конференції з безпеки, почесний професор Шеньчженьського університету, почесний професор і почесний доктор Дипломатичної академії МЗС Росії, а також член її піклувальної ради, почесний президент Казахстанської Ради з міжнародних відносин.

Вільно володіє казахською, російською, англійською та китайською мовами, знає французьку мову. Одружений, має сина.

Токаєв виступає проти носіння хіджабів в освітніх установах країни. "Кожна молода людина в нашій країні, незалежно від ставлення до релігії, повинна поважати державу, її закони і символи. У школах потрібно орієнтуватися на стандарти поведінки та одягу, які спираються на міжнародний досвід. Ми не повинні сліпо дотримуватися помилкових релігйних стереотипів, які прийшли до нас ззовні, у нас є свій національний колорит", - вважає Токаєв.

Повʼязані теми:

Наступна публікація