Дрони з вибухівкою С4. Все, що треба знати про замах на президента Венесуели Мадуро

Дрони з вибухівкою С4. Все, що треба знати про замах на президента Венесуели Мадуро

Фото: Reuters

Сам президент винуватить у скоєному опозицію. Водночас відповідальність за напад взяла на себе маловідома група "Фланелеві солдати".

У Венесуелі сталася ймовірна спроба замаху на президента Ніколаса Мадуро.

Інцидент стався у п'ятницю, 3 серпня, о 17:41 за місцевим часом, під час церемонії святкування 81-ї річниці створення Боліварської національної гвардії у Каракасі, столиці Венесуели.

Мадуро виступав перед солдатами у президентській ложі. Коли він говорив про стан економіки Венесуели, звук мікрофона неочікувано зник. Присутні біля президента люди, зокрема його дружина Кілья Флорес і кілька високопоставлених військових чиновників, почали занепокоєно і перелякано дивитися вгору, після чого телебачення показало кадри солдатів, які розбігалися з парадного строю.

 У цей момент трансляція перервалася.

ЩО СТАЛОСЯ

Як з'ясувалося, напад було скоєно за допомогою безпілотника, спорядженого вибухівкою. У результаті вибуху постраждали семеро солдатів, сам Мадуро не отримав травм. Особиста охорона закрила президента щитами та евакуювала його.

За даними журналіста Романа Комачо, що посилався на неофіційні джерела, безпілотник був начинений вибухівкою С4.

Пізніше міністр внутрішніх справ Нестор Реверол повідомив, що у нападі було задіяно два дрони з вибухівкою. Один з них вдалося перехопити службі безпеки, таким чином він змінив траєкторію і вибухнув у віддаленні від президента. Другий дрон самостійно почав втрачати висоту і врізався у житловий будинок неподалік.

На відео, розміщеному у Twitter опозиційним політиком Хуліо Сесаром Рівасом, видно момент вибуху одного з дронів.

Примітно, що пожежники не підтримали офіційну версію подій щодо загоряння в будинку. Три офіційні особи на умовах анонімності заявили, що інцидент стався унаслідок вибуху газового бака у квартирі сусіднього будинку. З вікон будівлі йшов дим.

ЗАТРИМАНІ

Правоохоронці затримали шістьох підозрюваних.

Один із затриманих раніше був заарештований за напад на військову базу 2017 року, а інший був під арештом 2014 року за участь в антиурядових вуличних протестах, повідомив міністр внутрішніх справ країни Нестор Реверол.

Жодних імен у зв'язку з атакою поки не озвучувалося.

ТЕОРІЇ ЗАМАХУ

Голова Установчих національних зборів Дісдадо Кабелло назвав інцидент "терактом".

Міністр інформації Хорхе Родрігес охарактеризував це як напад, спрямований на суворого президента, якого нещодавно обрали на новий термін в умовах економічної і гуманітарної кризи в країні.

Сам президент Мадуро у зверненні до народу заявив, що це був замах на його життя, скоєний представниками опозиції. За його словами, було зібрано докази, які свідчать про те, що опозиція діяла за підтримки Колумбії.

Мадуро переконаний, що особисту відповідальність за атаку несе президент Колумбії Хуан Мануель Сантос, який неодноразово критикував сусіда.

Колумбійський президент не відповів на ці обвинувачення особисто, проте уряд Колумбії в офіційній заяві назвав цей закид "абсурдним і позбавленим будь-яких підстав".

Мадуро пізніше озвучив інформацію, що люди, які фінансували атаку, перебувають у Маямі, і висловив сподівання, що президент Дональд Трамп "готовий боротися з терористичними групами". 

Тим часом у США спростували будь-яку причетність до вибухів дронів. "Я можу однозначно сказати, що уряд США не брав участі в цьому", - заявив радник президента США з національної безпеки Джон Болтон в інтерв'ю телеканалу Fox News.

Незважаючи на підозри, озвучені президентом Мадуро в бік опозиції, відповідальність за напад взяла на себе невідома раніше група "Фланелеві солдати" (Soldados de Franela). У своїй заяві у Twitter вони розповіли про операцію і сказали, що зараз не досягли своєї мети, але це питання часу. Ця інформація наразі лишається неперевіреною.

Своєю чергою в опозиції тепер побоюються утисків з боку влади. У минулому уряд країни використовував подібні випадки для боротьби із критиками режиму, включно з ув'язненням опозиційних лідерів. "Ми попереджаємо, що уряд використає цей інцидент ... щоб піддати кримінальному переслідуванню тих, хто законно і демократично опирається репресіям та систематичному порушенню прав людини", - повідомила у Twitter опозиційна коаліція "Широкий фронт". 

Експерт з питань Венесуели Девід Смілд повідомив у коментарі AP, що аматорський напад навряд чи був спланований режимом Мадуро для отримання політичних дивідендів. Утім, впевнений Смілд, венесуельський президент зробить все можливе, щоб використати замах для подальшого обмеження свобод та для чисток в уряді і збройних силах країни.

Повʼязані теми:

Наступна публікація