Дружба з Путіним і спроби втягнути ЄС у діалог із РФ. Прем'єр Італії похизувався візитом до Москви

Дружба з Путіним і спроби втягнути ЄС у діалог із РФ. Прем'єр Італії похизувався візитом до Москви

Фото: Reuters

Джузеппе Конте не відмовився від планів бачити Росію в складі великих держав.

Росія може повернутися до складу чинної нині "Великої сімки", з якої її виключили за порушення територіальної цілісності України, за умови проведення переговорів. Як повідомив в інтерв'ю російської агенції ТАСС прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте, тема можливого розширення обговорювалася з президентом США Дональдом Трампом.

"Якщо б ми сіли за стіл як "вісімка" на саміті, було б простіше вирішувати багато питань, в тому числі щодо найсерйозніших криз на міжнародному рівні, актуальних наразі. Але правильно й інше. Я добре усвідомлюю те, що цю формулу, про яку ми всі разом домовлялися, зараз не так легко було б втілити в життя. Так що проблема не у формулі, не в тому, "сімка" це або "вісімка". Є й інші інструменти, які можуть спрацювати. Наприклад, Італія зараз є головою ОБСЄ, вона проводить низку заходів. Загалом, важливо знаходити всі ситуації, всі приводи, щоб формула запрацювала, щоб залучити Росію. Тому що ізольована Росія не на користь зміцненню миру в усьому світі", - зазначив італійський лідер.

На його думку, у нього з Путіним "зародилися дружні стосунки", про що вони сказали один одному.

Конте нагадав, що від самого початку свого прем'єрства виступає за діалог з Москвою. Мало того італійський прем'єр намагається включити в цей процес весь Євросоюз. "Італія намагається просувати вперед найбільш комплексну стратегію. Вона втягує в цей діалог усіх європейських партнерів. Ми намагаємося залучити в цю діяльність всіх європейських партнерів, оскільки тільки так ми зможемо поліпшити весь комплекс зв'язків у Європі, а також відновити втрачене за останні роки. Звичайно, за останні роки стався якийсь розлам. Діалог, який культивувався 25 років, виявився перерваним з відомих усім причин. І ми повинні намагатися відновити цей діалог, відновити взаємну співпрацю. Ми хочемо допомогти Росії", - додав Джузеппе Конте.

Зазначимо, соратник Конте по коаліції глави італійського МВС і віце-прем'єр-міністр Маттео Сальвіні неодноразово критикував українську владу. Востаннє це було під час відвідин Москви, де він звинуватив офіційний Київ у "розпалюванні релігійної війни", коментуючи створення незалежної від РПЦ православної церкви в Україні. Він також неодноразово критикував санкційну політику ЄС щодо Росії, як і сам Джузеппе Конте.

Втім санкції діють, а Європейська комісія відхилила бюджет Італії, яка збільшила свої витрати, незважаючи на високий рівень боргів, і вимагає його перегляду. Це сталося вперше в історії ЄС. Зараз борг становить 130% ВВП - найбільший серед країн єврозони після Греції та вищий за верхню межу ЄС на 60%.

Італієць, який воює проти Росії, готовий поміняти італійський паспорт на український

Італієць, який воює проти Росії, готовий поміняти італійський паспорт на український

Повʼязані теми:

Наступна публікація