"Думаєте, американцям не байдужа Україна?": Помпео вилаявся на журналістку після незручних запитань про звільнення Йованович

"Думаєте, американцям не байдужа Україна?": Помпео вилаявся на журналістку після незручних запитань про звільнення Йованович

Майк Помпео / Фото: Associated Press

Він також попросив її знайти Україну на мапі.

Державний секретар США Майк Помпео вилаявся на журналістку та навіть попросив її знайти Україну на мапі світу після незручних запитань щодо звільнення колишньої амбасадорки США в Україні Марі Йованович.

Відповідне інтерв’ю Помпео давав найбільшій радіостанції США NPR.

За словами журналістки, після того як вона почала запитувати у Помпео, чому Держдеп не заступається за Йованович, яку критикував Трамп та його оточення, він заявив, що сказав "все, що хотів" і різко перервав інтерв’ю.

Через деякий час помічник запросив журналістку Марі Келлі до кімнати Помпео у Держдепі без диктофону, де державний секретар США, за словами Келлі, кричав на неї "приблизно стільки ж часу, скільки тривало саме інтерв'ю".

Вона заявила, що Помпео не сподобалися запитання про Йованович та Україну. "Ви думаєте, американцям не байдужа Україна?" - запитав він у неї.  Після цього він поцікавився, чи зможе журналістка показати Україну на мапі без жодних позначень. Вона сказала, що зможе, і Помпео попросив помічників принести мапу.

"Я вказала на Україну. Він прибрав карту. Він сказав: "Люди про це почують". А потім він повернувся, сказав, що у нього є справи, а я знову подякувала йому за (наданий) час і пішла", - розповіла Келлі.

Такі заяви Помпео сталися напередодні його візиту до Києва, який запланований на 30 січня.

Нагадаємо, довкола президента США Дональда Трампа розв’язався скандал, пов'язаний з Україною. Видання The Washington Post повідомило про скаргу американського розвідника проти Трампа через розмову американського лідера з іншим іноземним лідером та дану Трампом  "тривожну обіцянку". Одним з політиків, з яким міг говорити глава Сполучених Штатів, називали президента України Володимира Зеленського. Згодом видання The Washington Post із посиланням на джерела повідомило, що Трамп під час розмови саме із президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього і вимагав розпочати розслідування проти компанії Burisma, якою керував син Джо Байдена - його конкурента на президентських виборах 2020 року. Також Трамп нібито наказав заморозити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України за тиждень до телефонного дзвінка. 

У Конгресі США звинуватили Трампа у тиску на Україну та закликали опублікували стенограму розмови президентів Сполучених Штатів та України. Обидві сторони на це погодилися. 24 вересня голова Палати представників США Ненсі Пелосі ініціювала старт процедури імпічменту Трампа. Сам він назвав ситуацію, що склалася, "президентським харасментом". 

25 вересня Білий Дім оприлюднив стенограму розмови Трампа та Зеленського. Повний текст перекладу дивіться на ТСН.ua.

Вже 26 вересня американська розвідка оприлюднила текст скарги на президента США Дональда Трампа. Як і повідомляли ЗМІ, вона справді стосується розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського та тривалого тиску, який, на думку розвідника, вчиняли США щодо України для особистих цілей американського президента. ТСН.ua розповів основні моменти доносу на Трампа - серед них інформація про неоднозначні контакти української сторони з Джуліані, скасування візиту Пенса до Києва та спроби Білого дому приховати все це.

Хронологія Ukrainegate

Хронологія Ukrainegate

Повʼязані теми:

Наступна публікація