Вчені назвали найбільш ймовірне джерело зараження людей смертельним коронавірусом – це змії

Вчені назвали найбільш ймовірне джерело зараження людей смертельним коронавірусом – це змії

Фото: Associated Press

Вірус з'явився близько двох років тому.

Китайські вчені встановили, що змії – ймовірне джерело спалаху нового коронавурусу в Китаї, який вбив вже 17 людей.

Про це йдеться у статті, опублікованій в Journal of Medical Virology, передає The Conversation.

Китайська влада заявляла, що місце з якого розпочалося розповсюдження хвороби – ринок морепродуктів в місті Ухань. Втім окрім морепродуктів там продавалися м’ясо птиці, ослів, свиней, верблюдів, лисиці, борсука, щурів, їжаків та рептилій.

Зважаючи на те, що поки що невідомий жоден коронавірус, який би походив від водних істот, підозра лягла саме на інших тварин.

Схожі на новий вірус патогени часто походили від летючих мишей. Водночас автори роботи виявили, що частина нового вірусу в одному місці геному явно відрізнялася від своїх відомих "родичів". Вони припустили, що якась тварина могла стати проміжною ланкою між ними і людиною.

Учені відібрали зразки нового збудника хвороби у пацієнтів та порівняли їх з коронавірусами, виявленими у різних тварин-господарів. Проведене порівняння вказало на змій як проміжну ланку.

У дикій природі змії часто полюють на летючих мишей, тож вони могли підхопити вірус від них. Припускається, що згодом він мутував у їхньому тілі так, що зміг передатися людям. Втім сталося це не одразу – новий вірус з’явився близько двох років тому, встановили дослідники.

Також учені назвали два конкретних види, від яких міг передатися вірус – це крайт багатосмугий та китайська кобра. Обидва види продавалися на ринку в Ухані.

Водночас поки що залишається загадкою, як вірус міг адаптуватися і до теплокровних і до холоднокровних тварин.

Фото: ТСН.ua

Нагадаємо, вірус, який схожий на застуду, але, на відміну од неї, дуже швидко вражає легені й інші органи, розпочався з ринку морепродуктів у китайському місті Ухань. Нині сам ринок зачинений і огороджений поліційною стрічкою, а у місті активно відбуваються заходи із знезараження. Посилено контроль в аеропортах не лише Китаю – Таїланд, Австралія та Японія ретельно стежать за пасажирами. 

Відомо, що вірус з китайського Уханя належить до великої родини коронавірусів. Розповсюдження хвороби розпочалося з ринку тварин. Вірус передається повітро-крапельним шляхом тваринам, людям. Спалах вірусу припав на найгірший час - святкування китайського Нового року. Адже саме цього тижня громадяни Піднебесної активно мандрують - приїжджають на свята до родичів як всередині країни, так і з-за кордону. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

МЗС дало українцям поради - як не заразитися небезпечним китайським коронавірусом

МЗС дало українцям поради - як не заразитися небезпечним китайським коронавірусом
Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація