Джонсон надіслав Туску два листа: один з проханням відтермінувати Brexit, другий — що це помилка

Джонсон надіслав Туску два листа: один з проханням відтермінувати Brexit, другий — що це помилка

Фото: Associated Press

Вихід Великої Британії з ЄС пропонується перенести на 31 січня 2020 року.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон надіслав листа голові Європейської Ради Дональду Туску із проханням відтермінувати Brexit на 3 місяці — до 31 січня 2020 року.  Про це Туск написав у своєму Twitter.

"Щойно отримав запит на відтермінування. Розпочинаю консультації з лідерами країн Євросоюзу щодо того, як реагувати", - йдеться у повідомленні.

Після того, як на екстреному суботньому засіданні британського парламенту не відбулося голосування по угоді, досягнутій між Лондоном і Брюсселем 17 жовтня, Джонсон був зобов'язаний до кінця дня направити Туску лист з проханням про відтермінування.

Таку умову поставив перед прем'єр-міністром прийнятий Палатою громад у вересні закон, що вимагає додаткових гарантій того, що країна не залише Євросоюз без угоди.

Згідно з так званим законом Бенна, Джонсон мав просити ЄС про нове перенесення, якщо до 23:00 19 жовтня за місцевим часом Палата громад не затвердить проєкт угоди щодо Brexit і при цьому не дозволить уряду здійснити Brexit без угоди.

У листі з проханням, яку тепер має розглянути ЄС, пропонується зробити крайнім терміном для виходу країни зі складу Євросоюзу 31 січня 2020 року, проте оговорюється й можливість здійснити Brexit раніше, якщо сторони будуть до цього готові.

Борис Джонсон направив ЄС також особистий лист, в якому заявив, що відтермінування Brexit буде помилкою. Як повідомляє телеканал Sky News, він був надісланий голові Європейської ради Дональду Туску разом з офіційним листом з проханням відтермінувати вихід Великої Британії з ЄС, який Джонсон не став підписувати.

19 жовтня парламентарі Великої Британії проголосували за відкладення рішення щодо угоди про вихід королівства з Європейського Союзу. Під час обговорення депутатами Brexit була прийнята поправка, яку вніс представник Консервативної партії депутат Олівер Летвін. "За" проголосували 322 депутати. Проти неї висловилися 306 парламентарів.

Британія та ЄС погодили Brexit: про що домовилися

Британія та ЄС погодили Brexit: про що домовилися

Видання The Guardian з посиланням на власні джерела в Євросоюзі повідомляло, що Євросоюз готовий надати Великій Британії відтермінування виходу з ЄС, якщо британський прем'єр-міністр Борис Джонсон направить до Брюсселя лист з відповідним проханням.

Попри те, що депутати Палати громад британського парламенту проголосували за нове відтермінування Brexit, прем'єр Борис Джонсон наполягав, щоб країна залишила ЄС 31 жовтня. "Я не буду обговорювати з ЄС відтермінування, і жодний закон не змусить мене це зробити, — зазначив Джонсон. — Я буду робити все, що можу, щоб Brexit відбувся 31 жовтня".

17 жовтня Велика Британія та Європейський Союз домовилися про нову угоду щодо Brexit. Борис Джонсон заявив про підписання з Євросоюзом документа, який "влаштував усіх". Глави 27 країн-членів Європейського Союзу на саміті в Брюсселі схвалили нову угоду.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація