Експерти ВООЗ побували у медзакладі в Ухані, де лікували перших пацієнтів з коронавірусом

Експерти ВООЗ побували у медзакладі в Ухані, де лікували перших пацієнтів з коронавірусом

Фото: Associated Press

На підтвердження походження коронавірусу, ймовірно, підуть роки.

Група експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я відвідала медзаклад в Ухані, де рік тому, за словами Китаю, лікували перших відомих світу пацієнтів із COVID-19

Про це повідомляє The Associated Press.

Представники ВООЗ виїхали з готелю до лікарні китайської і західної медицини провінції Хубей у п'ятницю, 29 січня. Відповідно до офіційного звіту Китаю, лікар цього медзакладу Чжан Цзісянь вперше 27 грудня 2019 року повідомив про випадки так званої "пневмонії невідомого походження".

Зазначається, що експерти планують поспілкуватися з лікарями, які перебували "на передовій" боротьби з коронавірусом, а також із першими пацієнтами, які перехворіли на тоді ще невідому хворобу. Вони також хочуть відвідати ринок морепродуктів Хуанань, який пов'язують зі спалахом, та Уханьський інститут вірусології.

Нагадаємо, що епідеміологи та спеціалісти з охорони здоров'я зі США, Австралії, Німеччини, Японії, Великої Британії, Росії, Нідерландів, Катару та В'єтнаму прибули до Китаю два тижні тому, їх зобов'язали пройти 14-денний карантин, який завершився у цей четвер. 

"Приємно бачити наших колег після тривалих зустрічей з Zoom", - поділився один із членів групи, прокоментувавши першу зустріч представників ВООЗ із китайськими фахівцями.

"На підтвердження походження вірусу, ймовірно, підуть роки. Встановлення тваринного джерела спалаху зазвичай вимагає вичерпних досліджень, зокрема взяття зразків тварин, генетичного аналізу і епідеміологічних досліджень", - зазначають у виданні.

Приїзду команди з десяти експертів передували місяці дипломатичних суперечок, що призвели до публічної скарги гендиректора ВООЗ Тедроса Адханома Гебреєсуса. 

Дослідники підозрюють, що вірус передався людям від кажанів або інших тварин на південному заході Китаю. Водночас правляча Комуністична партія запевняє, що SARS-CoV-2 з'явився у КНР з-за кордону, ймовірно, з імпортними морепродуктами. 

Раніше очільниця Глобального центру охорони здоров'я в Женеві Ілона Кікбуш зазначила, що "буде неймовірно складно знайти джерело вірусу, тому що пройшло так багато часу".

ВООЗ кілька місяців намагалася відправити міжнародну групу експертів з низки країн до КНР. Організація вела переговори з китайськими офіційними особами від липня. 

У ВООЗ наголошують, що йдеться не про те, щоби знайти країну-винуватця. Натомість вчені планують з'ясувати, чи циркулював вірус раніше. Вони хочуть вивчити медичні зразки, зібрані до пандемії, та дослідити ринок в Ухані. Експерти також очікують зібрати зразки кажанів і інших тварин, які могли б бути носіями вірусу.

Ухань рік потому: у Китаї оприлюднили нову версію походження коронавірусу

Ухань рік потому: у Китаї оприлюднили нову версію походження коронавірусу

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація