Експерти ВООЗ розслідують походження коронавірусу в Ухані: що відомо

Експерти ВООЗ розслідують походження коронавірусу в Ухані: що відомо

Фото: Associated Press

Приїзду команди ВООЗ передували місяці дипломатичних суперечок.

Група експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка розслідує появу пандемії COVID-19, відвідала вже другий медзаклад в Ухані.

Про це в суботу 30 січня, повідомляє The Associated Press.

Зазначається, що лікарня Цзіньінтань однією з перших у Китаї на початку 2020 року почала приймати пацієнтів із тоді ще невідомим захворюванням. Вона є ключовою частиною епідеміологічного анамнезу. 

"Щойно повернулася після візиту до лікарні Цзіньінтань, яка спеціалізувалася на інфекційних захворюваннях і була призначена для лікування перших випадків захворювання в Ухані, — розповіла вірусологиня з Нідерландів Маріон Купманс. — Історії дуже схожі на ті, що я чула від наших лікарів інтенсивної терапії".

"Важлива можливість поговорити безпосередньо з медиками, які в той критичний час були на передовій боротьби з COVID-19", —додав британський зоолог Пітер Дашак.

Делегація також відвідала пропагандистську виставку щодо "досягнень Китаю" у подоланні коронакризи. Тим часом у женевській штаб-квартирі ВООЗ анонсували візит експертів до інших лікарень, а також до ринків, зокрема до Хуананя, який пов'язують зі спалахом,  до Уханьського інституту вірусології та лабораторії Уханьського центру хвороб.

Раніше у США заявили про "підстави вважати", що китайські дослідники з Уханьського інституту вірусології (WIV) заразилися коронавірусною інфекцією за кілька місяців до початку пандемії COVID-19. Зазначалося, що Інститут вірусології Уханю займається секретними дослідженнями, зокрема експериментами на лабораторних тваринах, в інтересах китайських військових мінімум від 2017 року.

Нагадаємо, 14 січня група експертів ВООЗ прибула до китайського міста Ухань для розслідування походження COVID-19. Серед прибулих — епідеміологи та спеціалісти з охорони здоров'я зі США, Австралії, Німеччини, Японії, Великої Британії, Росії, Нідерландів, Катару та В'єтнаму. Їх зобов'язали пройти двотижневий карантин, а також перевіритися на наявність антитіл до COVID-19. 

Водночас двох членів місії Всесвітньої організації охорони здоров'я не пропустили до Китаю після виявлення у них антитіл до коронавірусу. 

У п'ятницю представники ВООЗ побували в лікарні китайської і західної медицини провінції Хубей.

Приїзду команди з десяти експертів передували місяці дипломатичних суперечок, що призвели до публічної скарги гендиректора ВООЗ Тедроса Адханома Гебреїсуса. 

Дослідники підозрюють, що вірус передався людям від кажанів або інших тварин на південному заході Китаю. Водночас керівна Комуністична партія запевняє, що SARS-CoV-2 з'явився у КНР з-за кордону, ймовірно, з імпортними морепродуктами.

Додамо, що на підтвердження походження коронавірусу, ймовірно, підуть роки. Встановлення тваринного джерела спалаху зазвичай вимагає вичерпних досліджень, зокрема взяття зразків тварин, генетичного аналізу й епідеміологічних досліджень.

Ухань рік потому: у Китаї оприлюднили нову версію походження коронавірусу

Ухань рік потому: у Китаї оприлюднили нову версію походження коронавірусу

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація