Елладська церква розпочала процес визнання автокефалії ПЦУ

Елладська церква розпочала процес визнання автокефалії ПЦУ

Фото: pixabay.com

Питання ратифікації було передано Архієрейському собору цієї церкви.

Елладська православна церква розпочала розглядати питання визнання автокефалії Православної церкви України.

Про це йдеться в офіційному звіті за результатами засідання Синоду цієї церкви.

"Синод вирішив передати це питання Архієрейському собору церкви Греції щоб від імені церкви Греції визнати нову самостійну церкву", - йдеться у повідомленні.

За даними джерел релігійного видання Cerkvarium, Архієрейський собор Елладської церкви може зібратися вже у лютому 2019 року.

Нагадаємо 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній Церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. Наступного дня, 6 січня, його урочисто вручили предстоятелю ПЦУ. За словами Вселенського патріарха Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 

На соборі 15 грудня були присутні представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр, президент України Петро Порошенко, спікер Верховної Ради Андрій Парубій. У результаті голосування була підтримана кандидатура митрополита Переяславського і Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату та намісника патріарха Філарета Епіфанія. Після обрання Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні. На завершення юридичної процедури відведено конкретний час.

Становлення ПЦУ: які православні церкви визнають українську автокефалію

Становлення ПЦУ: які православні церкви визнають українську автокефалію

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Дніпропетровській області, що є першим фактом на території Лівобережної України. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація