Ердоган летить на зустріч із Путіним після авіаудару по турецькому конвою у Сирії

Ердоган летить на зустріч із Путіним після авіаудару по турецькому конвою у Сирії

Фото: Getty Images

Туреччина вважає, що атака на конвой суперечить домовленостям з Росією.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відвідає Москву для зустрічі із російським колегою Володимиром Путіним через кілька днів після того, як турецький конвой потрапив під авіаудар у Сирії.

Про це повідомляє Al Jazeera із посиланням на офіс Ердогана.

Речник Кремля Дмитро Пєсков підтвердив, що зустріч відбудеться 27 серпня під час міжнародного аерошоу "Макс" приблизно за 40 кілометрів від Москви.

Раніше у п'ятницю Ердоган і Путін домовилися у телефонній розмові про "активізацію взаємних зусиль", щоб полегшити ситуацію у сирійській провінції Ідліб, де підтримувані Росією сирійські війська наступають на останній оплот повстанців. 

Офіс Ердогана повідомив, що турецький лідер повідомив Путіну, що атаки сирійського уряду в Ідлібі "дуже серйозно" загрожують національній безпеці Туреччини та призвели до "серйозної гуманітарної кризи".

Туреччина була головним противником сирійського президента Башара Асада і підтримує повстанців, які борються за його відсторонення. Однак минулого року Анкара уклала угоду з Москвою щодо захисту провінції Ідліб від потенційного наступу уряду.

Іран і Росія є союзниками Асада, але тісно співпрацювали з Туреччиною для політичного вирішення конфлікту.

Вороги ворогів

Нагадаємо, 19 серпня у північній Сирії турецький військовий конвой потрапив під авіаудар, коли направлявся до спостережного пункту. За даними базованого у Лондоні Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини, внаслідок обстрілу загинув один боєць, який супроводжував конвой. Втім турецьке міністерство оборони повідомило, що через обстріл загинули троє цивільних та ще 12 людей дістали поранень.

Поки невідомо, хто здійснив авіаудар - сирійські чи російські літаки. Міністерство закордонних справ Сирії повідомило, що конвой перевозив бронетехніку та боєприпаси до міста Хан-Шейхун, яке перебуває під контролем повстанців.

На виставці про сирійську війну Міноборони Росії показало заборонені касетні бомби

На виставці про сирійську війну Міноборони Росії показало заборонені касетні бомби

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація