Ердоган звинуватив США, Росію та Францію у збройній підтримці Вірменії в боях за Нагірний Карабах

Ердоган звинуватив США, Росію та Францію у збройній підтримці Вірменії в боях за Нагірний Карабах

Фото: УНІАН

За словами Ердогана, співголови Мінської групи ОБСЄ "стали на бік Вірменії".

Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган вважає, що співголови Мінської групи ОБСЄ США, Росія та Франція надають Вірменії збройну підтримку в конфлікті в Нагірному Карабасі.

Про це він заявив під час з'їзду своєї партії в провінції Ширнак, пише газета Hürriyet.

"Вони стали на бік Вірменії. Вони надають різну збройну підтримку Вірменії. Наші азербайджанські брати ведуть дуже серйозну боротьбу. Вони ведуть боротьбу за порятунок окупованих азербайджанських територій від вірмен", - сказав голова держави. 

Турецький президент додав, що Америка, Росія та Франція впродовж 30 років "не завершили перемовини і не віддали землі "братів азербайджанців". Ердоган висловив надію на те, що азербайджанська сторона "забере ці землі у вірмен та врятує їх".

Він також звинуватив Вірменію у зриві перемир'я, у ніч проти неділі, 18 жовтня. "Припинення вогню було оголошено вночі, вірмени знову порушили режим припинення вогню", - висловився Ердоган.

Як повідомлялося, Вірменія і Азербайджан домовилися оголосити гуманітарне перемир'я у зоні конфлікту в Нагірному Карабасі з 18 жовтня. Про готовність дотримуватися домовленості заявили не лише у Єревані і Баку, але й у столиці невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки Степанакерті.

При цьому речниця МЗС Азербайджану Лейла Абдуллаєва заявила, що метою гуманітарного перемир'я є лише обмін полоненими та тілами загиблих.

Перемир'я було порушено майже одразу після початку. У міністерстві оборони Вірменії заявили, що саме азербайджанська сторона вже за декілька хвилин після початку режиму припинення вогню порушила його.

Водночас у міністерстві оборони Азербайджану заявили, що упродовж ночі вірменські збройні сили з мінометів та артилерії обстріляли місто Джебраїл, а також села Джебраїлського району. При цьому у відомстві зазначили, що азербайджанські військові вдалися до "адекватних дій у відповідь".

Зазначимо, що це була друга спроба сторін конфлікту домовитися про перемир'я. Так, після перемовин у ніч проти 10 жовтня Баку та Єреван також домовилися про припинення вогню, однак, не дотрималися його

Нагадаємо, запеклі бої між арміями Азербайджану та Вірменії почалися у вересні. Азербайджанські війська йшли у наступ в Нагірному Карабасі з метою припинення вірменської окупації, як стверджують в Баку. Водночас в Єревані говорять, що метою Азербайджану є знищення вірменської нації. Єреван і Баку звинуватили один одного в ескалації конфлікту. 

У 1991 році Нагірний Карабах, більшу частину населення якого складали вірмени, "проголосив незалежність" від Азербайджану. Баку спробував повернути регіон силою, після чого спалахнула війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і так звана самопроголошена "НКР" підписали протокол про перемир'я, проте бойові дії періодично поновлюються.

Сфера інтересів Кремля: керування замороженими конфліктами виходить з-під контролю

Сфера інтересів Кремля: керування замороженими конфліктами виходить з-під контролю

Повʼязані теми:

Наступна публікація