Естонці порадили українцям інвестувати 10% бюджету в цифрове майбутнє і його захист

Естонці порадили українцям інвестувати 10% бюджету в цифрове майбутнє і його захист

Фото: ТСН

Країна має підстави вважатися експертом у царині електронних демократії, бізнесу та оборони.

Маленька Естонія стала одним із лідерів сектору ІТ-безпеки у світі. Ця сфера є без перебільшення життєво важливою для країни, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Естонці надзвичайно залежать від цифрових сервісів. Так, лікарі зі столиці можуть обстежувати пацієнтів із будь-якої провінції без їх присутності – лише завдяки смартфону. Спеціальні програми та датчики вимірюють пульс і тиск людини, історія хвороби котрої в електронному вигляді доступна медикові на його робочому планшеті. Відтак про пацієнта в лікарні все знають іще до його прибуття. Швидкі ж обладнані GPS для водія та iPad для лікаря, а якщо хворий знепритомнів і не може назватися, інформацію можна зчитати з його ID-паспорта – його чіп упізнають прилади в усіх куточках країни. Завдяки відкритості програми і для пацієнта, він також має повний доступ до всіх власних діагнозів, рецептів та медичної історії.

Естонія стала найсильнішою країною у віртуальній обороні після атаки хакерів РФ

Естонія стала найсильнішою країною у віртуальній обороні після атаки хакерів РФ

Чи не страшно довіряти цю, а також безліч фінансової та виборчої документації – інтернету? Цим опікуються відділи кібербезпеки установ і державні кібервійська, створені після атаки кремлівських хакерів у 2007 році. Тоді масштаби завданих зламом систем банків, міністерств і парламенту збитків порівнювали з наслідками авіа нальоту, а віртуальна війна навіть переросла у реальні заворушення – естонці побоювалися атаки РФ у районах, де компактно проживають російськомовні громадяни. Одразу по цьому НАТО допомогло Естонії у створенні центру кібербезпеки, в якому працюють тисячі людей. Вони працюють під егідою міноборони та навіть мають власні підрозділи, розпізнавальні знаки та девізи.

Естонці переконані, що й українцям варто не гаяти часу та активно інвестувати в онлайн-безпеку, особливо після вірусних атак, здатних паралізувати аеропорт, банки та тисячі компаній. На оновлення високих технологій радять витрачати 10% бюджету, але попри все бути готовими до можливих атак ворога і мати кілька планів дій на їх випадок. Зовні спокійну Естонію лише торік хакери атакували більше 9 тисяч разів – це в середньому близько 10 спроб за день. Те, що цього не відчувалося – заслуга саме кібероборонців країни та коштів, виділених на електронну безпеку.

Кореспондент ТСН Ганна Бока

Повʼязані теми:

Наступна публікація