"Facebook перетворився на звіра": в ООН звинуватили соцмережу у розпалюванні конфлікту у М’янмі

"Facebook перетворився на звіра": в ООН звинуватили соцмережу у розпалюванні конфлікту у М’янмі

Фото: ru.reuters

На думку слідчих ООН, саме Facebook зіграв провідну роль у можливому геноциді у М’янмі, розповсюджуючи вислови ненависті.

ООН звинувачує Facebook у розповсюдженні ненависті до населення рохінджа. Соцмережа стала джерелом геноциду понад 650 000 мусульман.

Зокрема, заяву про те, що «Facebook перетворився на звіра», зробив слідчий Організації Об’єднаних Націй, назвавши соцмережу джерелом «чвар, конфліктів та розбрату», - повідомляє The Guardian

Більше 650 000 мусульман рохінджа (етнічне група населення М’янми – Ред.) втекли із штату Ракхайн у М’янмі до Бангладешу. Причиною стало посилення нападів з боку силовиків у серпні минулого року. Більшість постраждалих надали жахливі докази вбивств та зґвалтувань з боку сил безпеки М’янми.  

Голова ООН з прав людини минулого тижня заявив, що мав підозри про геноцид. Натомість радник національної безпеки М’янми вимагає «беззаперечних доказів». 

На думку слідчих ООН, саме Facebook зіграв провідну роль у можливому геноциді у М’янмі, розповсюджуючи вислови ненависті.

Марзукі Дурсман, голова Незалежної міжнародної місії ООН з урегулювань питань у М’янмі, заявив журналістам, що саме соціальні медіа зіграли «визначальну роль» у м’янмському конфлікті.

«Це суттєво сприяло рівню розбратів та конфліктів, чвар, якщо хочете, у суспільстві. Мова йде про ненависть, звичайно. Що стосується ситуації у М’янмі, соціальні медіа – це Facebook, a Facebook – це соціальні медіа», - промовив Дурсман.  

Слідчий ООН у М’янмі Янхі Лі наголосила, що Facebook наразі є великою частиною суспільного, громадянського та приватного життя і влада країни використала його для розповсюдження інформації серед населення.

«У М’янмі усе робиться через Facebook. Він допоміг країні, що збідніла, але й він став джерелом ненависті», - заявила Лі журналістам. «Він використовувався для передавання публічних повідомлень, але ми знаємо, що усі ультранаціоналістичні буддисти мають приватні facebook-профілі, де розпалюють ненависть та ворожнечу проти рохінджа та інших етнічних меншин. Боюсь, що наразі Facebook перетворився на звіра, а не став тим, ким мав би стати».    

Наразі у Facebook ніяк не відреагували на критику, однак в минулому компанія заявила, що працює над тим, аби зменшити ненависні висловлення у М’янмі та заборонити людям розповсюджувати їх.

«Facebook зупиняє, а подекуди й видаляє кожного, хто «постійно рекламує ненависть», - наголосила компанія минулого місяця у відповідь на запитання щодо облікового запису Wirathu.

«Якщо людина постійно розповсюджує контент, що рекламує ненависть, ми можемо вчинити низку дій. Наприклад, тимчасово призупинити її можливість для публікації або, зрештою, видалити обліковий запис».

Раніше у звіті ООН повідомлялося, що М'янма насильно вигнала півмільйона рохінджа.

Повʼязані теми:

Наступна публікація