Фінська розвідка заявила, що Росія готова застосувати свої війська в Європі

Фінська розвідка заявила, що Росія готова застосувати свої війська в Європі

Фото: Associated Press

Зазначається, що РФ активно "розвиває свій військовий потенціал".

Міністерство оборони Фінляндії вперше опублікувало звіт про роботу військової розвідки країни, в якому заявило про посилення напруженості в Європі, зумовлене "поверненням до силової політики". 

Документ оприлюднили на сайті оборонного відомства.

Зазначається, що впродовж минулого року РФ "розгорнула більш потужні і технологічно досконалі системи озброєнь в сусідніх з Фінляндією районах, а також поліпшила боєготовність і можливості проектування своїх збройних сил".

"Росія, наприклад, продемонструвала свою здатність і готовність використовувати там, де це необхідно, збройні сили для досягнення своїх цілей, зокрема в Європі, що посилило військову конфронтацію і активність в регіоні Балтійського моря", - йдеться у звіті. 

Хоча "пряме використання збройних сил для переслідування зовнішньополітичних інтересів, як правило, не є основним або найбільш корисним методом", стверджують автори, країни "готуються до застосування збройної сили і розвивають для цього свої можливості".

Розвідники додали, що "ключові гравці" у військовому середовищі Фінляндії, зокрема РФ, "розвивають свій військовий потенціал і готовність своїх збройних сил за допомогою регулярних і різнобічних навчань".

У документі підкреслили, що низка країн проявляють інтерес до Арктичного регіону. 

"Вдалим прикладом цієї тенденції є рішення Росії про створення п'ятого військового округу - Північного флоту - в арктичному районі на початку 2021 року", - продовжили автори. 

Вони певні, що хоча Арктичний регіон "досі залишався відносно ізольованим від зростаючої напруженості", ситуація "може змінитися в найближчі роки, оскільки ключові гравці світової політики будуть прагнути захистити свої зростаючі інтереси в регіоні".

У квітні Росія почала стягувати до окупованого Криму ешелони з військовою технікою. Окрім того, РФ активізувала військові дії на сході України. На кордоні було зосереджено понад 150 тисяч російських солдатів - найбільша кількість від 2014 року.

22 квітня міністр оборони РФ Сергій Шойгу ухвалив рішення про завершення заходів у Південному та Західному військових округах та відхід російських військ від кордонів України, "оскільки всі поставлені цілі були досягнуті". 

Що зупинить Путіна: зброя, гроші чи дипломатія

Що зупинить Путіна: зброя, гроші чи дипломатія

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація