Франція готова провести зустріч у "нормандському форматі" найближчими днями

Франція готова провести зустріч у "нормандському форматі" найближчими днями

Фото: Фото з відкритих джерел

Там вважають, що треба скористатися "кліматом" після успішного обміну між Україною та РФ для виконання мінських угод.

Франція хотіла б найближчими днями у Парижі організувати зустріч в "нормандському форматі" на вищому рівні.

Про це заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан 9 вересня у Москві за підсумками переговорів глав МЗС і Міноборони РФ та Франції у форматі "2 + 2", передає ТАСС.

"Ми хотіли б, аби найближчими днями у Парижі було організовано нову зустріч на вищому рівні у рамках "нормандського формату", - сказав урядовець.

Французький міністр підкреслив, що обмін утримуваних осіб 7 вересня між Україною та Росією "є конкретним результатом, який стимулює Франція".

"Необхідно скористатися цим кліматом для повного виконання мінських угод", - наголосив Ле Дріан.

Водночас він підкреслив, що "не може бути мови про довгострокову взаємодію з Росією, якщо не зміниться на краще ситуація в Україні".

Раніше, 8 вересня у телефонній розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном президент Росії Володимир Путін розповів про свої вимоги до Києва задля продовження переговорів у "нормандському форматі" для стабілізації ситуації на Донбасі.

Нагадаємо, 7 вересня відбувся обмін полоненими між Україною та РФ у форматі "35 на 35". Літак з українськими бранцями приземлився у столичному аеропорту "Бориспіль", де на нього чекали рідні та близькі, журналісти і президент України Володимир Зеленський. Серед українців, які повернулися додому – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Володимир Балух, Микола Карпюк, українські моряки, захоплені росіянами у Керченській протоці та інші. Повний список усіх 35 звільнених українців - дивіться за посиланням

Натомість літак з росіянами був направлений до московського аеропорту "Внуково". Серед осіб, яких в рамках обміну направили до Москви, були серед інших колишній зенітник "ДНР" Володимир Цемах та звинувачений у держзраді керівник "РИА Новости Україна"  Кирило Вишинський. Цемаха, який є фігурантом справи про збиття рейсу MH17, перед обміном допитали голландські слідчі

Повний список, тих, кого Україна віддала Росії задля повернення своїх бранців, дивіться тут. 

Саміт у "нормандському форматі" на вищому рівні має відбутися до кінця 2019 року

Саміт у "нормандському форматі" на вищому рівні має відбутися до кінця 2019 року

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація