Ножі, сокири у школах. Що стоїть за нападами агресивних учнів у Росії

Ножі, сокири у школах. Що стоїть за нападами агресивних учнів у Росії

Атака російської школи в Улан-Уде / Фото: Reuters

У Владивостоку зафіксовано вже четвертий за тиждень трагічний випадок у школі.

За останній тиждень у Росії сталося чотири напади у школах з різаниною, пожежею та розпиленням сльозогінного газу. Внаслідок цих подій постраждало близько 26 осіб. Наразі слідчі з'ясовують, чи пов'язані між собою трагічні випадки в школах Пермі, селища Смільне Челябінської області, Улан-Уде та Владивостоку.

Так, 15 січня в управлінні слідчого комітету у Пермському краю РФ заявили, що у міській школі між двома школярами сталася бійка із застосуванням ножів.

Зі словами "Діти біжіть!" вчителька побігла до юнака, який тримав двері. Той наніс їй ножовий удар по горлу. Сутичці намагалися запобігти педагоги і школярі. В результаті 11 учням та учительці були заподіяні ножові поранення. Педагога одразу госпіталізували.

Наступного дня головний лікар лікарні № 4 у Пермі повідомив: "Жінка отямилась, вона у свідомості, але ще на штучній вентиляції (легень). Все розуміє".

Своєю чергою, керівник міського департаменту освіти Людмила Гаджиєва назвала жінку героїнею. "Вона не пішла з класу, а зробила все, щоб максимально убезпечити дітей, тому і вийшло, що у неї найбільше ножових поранень. Прийняла весь удар на себе", — зазначила вона.

Ймовірні очевидці трагедії в пермській школі повідомляють, що підлітки влаштували різанину навмисно. "Не було бійки. Два хлопці зайшли до кабінету початкового класу і почали наносити ножові поранення вчителю, діти почали кричати", — розповіла на порталі thequestion.ru учениця школи Таня Першина.

Фото: twitter.com/5tv

"Це були дві людини: Лев П. і його друг Олександр. Один з них перебував на обліку в психдиспансері. У класі подумали, що це колишні учні. Вони оточили вчительку і почали бити її ножем. Потім вони почали бити дітей. Учні вже хотіли стрибати з вікна", — розповів учень Віктор Кирилов.

Школярка Олена Катаєва теж повідомила, що постраждали діти з 4 класу: на них, за її словами, напав колишній учень. "Він був не сам. Злочинці зайшли з запасного виходу і напали на дітей з ножами, потім хтось з них почав різати самого себе. Всього постраждало начебто 11 осіб та вчителька хімії. Ще на третьому поверсі вибухнула лампа, через що і почалася невелика пожежа. А осколками поранило кількох дівчаток", — стверджує вона.

Учень 4 класу повідомив Комсомольской правде, що напад стався на уроці праці, який був третім за рахунком. "Вони (нападники) були в чорних штанях і таких самих чорних кофтах, роти в них були закриті темними масками, а на очах темні окуляри. Я розгледів їхню зброю і одразу звернув увагу, що вони взяли не прості ножі з кухні, а ніби-то професійні, мисливські", — сказав він.

Щодо організації системи безпеки, то думки дітей та чиновників розходяться.

"За першими відгуками експертів, система безпеки спрацювала, як і повинна була спрацювати", — повідомив журналістам російської служби BBC губернатор Пермського краю Максим Решетніков. 

Фото: twitter.com/5tv

Але самі школярі, схоже, незадоволені тим, як відбувалась евакуація. Більшість тих, з ким говорила російська служба ВВС, стверджували, що все відбувалось дуже хаотично і ніхто не знав, куди бігти.

"У плутанині ми побігли спочатку вниз, там були якісь вчителя, хтось із дорослих сказав, що треба бігти нагору і ховатися в класах, і ми побігли нагору. А звідти нас знову спустили вниз", — розповідає Ігор (ім'я змінено ) з 9 класу.

Критикують евакуацію і дорослі.

"Коли я приїхав, моя дочка була в класі - їх там закрили по різних місцях. А четверокласники з третього поверху втекли вниз, роздягнені пробігли вулицею і чомусь вирішили бігти до "Кита (торгового центру)", — розповідає батько п'ятикласниці Віки (ім'я дочки змінено на його прохання).

Фото: Reuters

Підліткам, які напали на школярів, висунуто звинувачення за ч. 3 ст. 30, ч. 2 ст. 105 КК РФ (замах на вбивство двох і більше осіб, в тому числі малолітніх, вчинене групою осіб за попередньою змовою), повідомив слідчий комітет. Також винним обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Через два дні, 17 січня, в школі селища Смільне Соснівського району Челябінської області дев'ятикласник вдарив ножем іншого через конфлікт на перерві. Потерпілий був госпіталізований з непроникним пораненням. Відомо, що між школярами був затяжний конфлікт.

Уранці 19 січня за місцевим часом дев'ятикласник із сокирою напав на учнів 7 класу у навчальному закладі в мікрорайоні Сосновий Бір в Улан-Уде у Башкирії в Росії. Він жбурнув пляшку із запальною сумішшю в приміщенні, після чого почалася пожежа.

У Росії двоє підлітків із сокирою напали на школу

У Росії двоє підлітків із сокирою напали на школу

Коли пожежники прибули на місце, площа загоряння в навчальному класі становила близько 15 кв м. З будівлі школи були евакуйовані понад 500 осіб. За попередніми даними поранення отримали восьмеро учнів та вчитель.

Існує версія, що нападників насправді було троє, одного 9-класника вже затримали. Він намагався накласти на себе руки. Повідомляється, що хлопець штрикнув себе ножем і вистрибнув з вікна.

"Наразі невідомо, чи працювали з ним раніше психологи", — повідомили у міністерстві.

У школі проводять слідчі дії, збирають докази. У зв’язку з цим інцидентом посилено заходи безпеки у всіх навчальних закладах республіки. У рамках розслідування кримінальної справи також дадуть правову оцінку діям чи бездіяльності працівників навчального закладу, на яких покладено обов'язок забезпечення безпеки в школі.

Мама однієї з учениць школи № 5 розповіла "Говорить Москва", що у школі діяло угруповання, яке дотримувалось в`язничих правил: "Охорона в школі повністю відсутня. Ми неодноразово піднімали питання перед адміністрацією про те, що угруповання АУЕ до добра не доведе".

Версію підтвердив і слухач "Говорить Москва". За його словами, напад було скоєно на тих семикласників, які відмовилися здавати гроші на "общак", для того, щоб їх налякати.

Заступник голови комітету з освіти і науки Держдуми РФ Любов Духаніна вважає, що події з нападами підлітків на школи говорять про атмосферу жорстокості у шкільному середовищі. За її словами, аналіз цих випадків показує, що нападники заздалегідь озвучували свої плани, тому було видно проблеми, на які не звернули належної уваги.

"І діти, і дорослі проходять повз підлітка з його проблемою, вважаючи, що він сам повинен розібратися в тому, що з ним відбувається. А це не завжди можливо", — зазначила Духаніна.

"Зараз школа орієнтує дітей в першу чергу на індивідуальну освітню успішність ... Функцію соціалізації починають виконувати інші, не завжди дружні інститути", — додала вона.

Атака російської школи в Улан-Уде / Фото: Reuters

У кримінальній справі про напад підлітка з сокирою на школу в Бурятії додалася ще одна стаття – службова недбалість, повідомила "Інтерфаксу" офіційний представник СКР Світлана Петренко.

"Кримінальну справу за фактом цієї події порушено за ознаками злочинів, передбачених ст. 30 і ст. 105, (замах на вбивство двох і більше осіб, вчинене щодо малолітніх), а також ст.293 (недбалість) КК РФ", — повідомила Петренко.

19 січня у Владивостоку відбувся четвертий шкільний інцидент. Чотирьох підлітків госпіталізовано через розпилення сльозогінного газу іншим учнем.

"Медики госпіталізували чотирьох 13-річних підлітків з ознаками алергічної реакції. Після проведення профілактичних процедур підлітки переведені на амбулаторне лікування", — йдеться у повідомленні прес-служби ДСНС Приморського краю. На місце події прибула слідча група та швидка допомога. Загрози здоров'ю дітей немає.

Встановлено, що восьмикласник купив захисний сльозогінний балончик та розпилив його у шкільному туалеті.

Зазначається, що для батьків школяра складено адміністративний протокол через невиконання своїх обов’язків щодо виховання неповнолітніх.

Адміністративну відповідальність понесе і продавець сльозогінного балончика, оскільки вільна реалізація цього захисного засобу є обмеженою.

Своєю чергою, Роскомнадзор пообіцяв заблокувати групи в соцмережах, які спонукають до насильства в школах, повідомив "Інтерфаксу" заступник міністра зв'язку і масових комунікацій РФ Олексій Волін.

"Ми домовилися з Роскомнадзором, такі групи будуть заблоковані", —  сказав Волін.

За його словами, такі групи будуть блокуватися за тією ж схемою як і спільноти, які спонукають до самогубства.

Нагадаємо, що 15 січня 2018 року в одній зі шкіл Пермі між двома школярами сталася перша різанина із трьох загалом із застосуванням ножів. ЇЇ намагалися запобігти педагоги та школярі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація