Гарячий 2016-й. Як глобальне потепління трусило, заливало й випалювало Землю в році, що минає

Гарячий 2016-й. Як глобальне потепління трусило, заливало й випалювало Землю в році, що минає

Фото: ТСН.ua

ТСН.ua зібрав найекстремальніші "сюрпризи" людству від глобального потепління за 2016 рік.

За даними Світового банку, повені, землетруси, цунамі та інші природні катаклізми щорічно збільшують кількість бідних на 26 мільйонів осіб. При цьому стихійні лиха наносять глобальній економіці збитків розміром у півтрильйона  доларів.

Останнє дослідження банку, як передає The Guardian, охопило 117 країн і показало, що "вибрики" природи коштували людству 520 млрд доларів на рік — це на 60% більше, ніж зазначалося у попередніх підрахунках світової організації.

Утім, чи насправді стихійні лиха є простими "вибриками" природи — сумніваються дедалі більше науковців. Мало не всі негоди, що трапляються на Землі, наразі приписують глобальному потеплінню, яке, своєю чергою, провокує й людська діяльність.

Також серед науковців існує думка, що глобальне потепління не обов'язково означає збільшення кількості одного типу лих, зокрема ураганів. Натомість це значить, що найбільш потужні і деструктивні катаклізми ставатимуться дедалі частіше, а головне, збільшиться їхнє різноманіття.

Танення льодовиків буде призводити до збільшення магнітуди землетрусів, якщо земна кора під нині вкритою льодом поверхнею приховує слабкі місця, що можуть піти по швах.

Андреа Хемпель, експерт

Тобто унаслідок зміни клімату в усьому світі чергуватимуться тайфуни, урагани, посухи, повені і навіть землетруси. Андреа Хемпель, співробітник університету при Геологічному інституті Ганновера, яка з колегами вивчає таку поведінку природи, переймається, що "танення льодовиків буде призводити до збільшення магнітуди землетрусів, якщо земна кора під нині вкритою льодом поверхнею приховує слабкі місця, що можуть "піти по швах".

А між тим 2016 рік може стати аномально "найгарячішим" роком на світі за останні 136 років моніторингу температури. Такі передбачення роблять у  NASA, адже тільки вересень 2016 року показав небувалий результат — 0,91 градуса за Цельсієм.

Досі рекорд тримав 2015-й: тоді середня глобальна температура була 0,75 градуса, що набагато вище за попередній рекорд 2014 року — 0,57 градуса.

Глобальне потепління йде. Ми дедалі частіше спостерігатимемо у різних регіонах або екстремальний холод, або ж екстремальне тепло.

Джон Голдер, радник президента США Барака Обами

Науковий радник президента США Барака Обами доктор Джон Голдер, своєю чергою, цьогоріч заявив: "Глобальне потепління йде. Ми дедалі частіше спостерігатимемо у різних регіонах або екстремальний холод, або ж екстремальне тепло".

ТСН.ua зібрав найекстремальніші "сюрпризи" людству від глобального потепління за 2016 рік.

ЄВРОПА

"Європейські повені"

2016 рік розпочався у Сполученому Королівстві рекордом. Точніше, продовжився, адже нищівні повені почали затоплювати Британію ще наприкінці 2015-го. У грудні того року в країні зафіксували найбільшу кількість опадів за всю історію Королівства — 341,1 мм за 24 години в озері гірського проходу Гоністер.

Так, аномальні опади спричинили в Британії неймовірний "потоп". Типові зимові повені перетворилися для британців на справжні випробування, і загалом їх назвали одними з найбільш екстремальних за всі роки в країні. Загалом у північній Англії від зимових повеней постраждали 15 тисяч будинків та бізнес-установ.

Від травня до червня Німеччину, Францію, Бельгію, Румунію і не тільки також затоплювало. Через тривалі потужні зливи у місцевих річках піднявся рівень води, через що й почалися сильні повені, під час яких загинуло щонайменше 20 людей. Місцями у Франції було стільки води, що вона дійшла до замку Шамбор, побудованого в XVI столітті. Унікальні кадри затопленого замку вдалося зробити дроном.

Італійські землетруси

24 серпня, коли Україна відзначала річницю незалежності, мешканці центральної Італії намагалися оговтатися після потужного землетрусу.

Близько четвертої ранку того ж дня два поштовхи силою від 5,4 до 6,2 бала добряче струсонули італійські містечка на схилах гір, зокрема,  Аматріче, Аккумолі та Аркуата-дель-Тронто. О другій дня землетрус знову нагадав про себе — поштовхом у 4,9 бала. Поштовхи від нього відчули навіть у Римі — за 200 км від епіцентру.

Землетрус, осередок якого залягав на глибині 10 км під землею, забрав життя близько 300 людей і ще 3 тисячі лишив без даху над головою. Мер Аматріче після трагедії навіть заявив, що "міста більше не існує".

За кількістю жертв цей землетрус став найбільшою катастрофою в історії країни. Досі найгіршим вважався землетрус 2009 року в Л'Аквілі. Цього разу після трагедії центральну частину країни трусило ще близько тижня — геологи зафіксували серію поштовхів у середньому до 4,4 бала.

Але й на цьому "пригоди" не закінчилися. Наприкінці жовтня Італію знову не на жарт почало трясти. Між регіонами Марке та Умбрія 30 жовтня стався найпотужніший в історії Італії землетрус протягом останніх 36 років.

Сила підземних "ударів" сягнула 6,6 бала, причому попередньо Геологічна служба США оцінила їх у 7,1 бала. Разом із ним сталося ще близько 300 поштовхів, їхня магнітуда коливалася в межах трьох балів.

Після жовтневої серії землетрусів найбільших руйнувань зазнало містечко Норчія: було пошкоджено кілька історичних споруд, серед яких історична базиліка Святого Бенедикта XIV століття та собор Святої Марії.

Знову постраждало  місто Аматріче, зруйноване під час серпневого землетрусу. Унаслідок нього в одного чоловіка навіть стався серцевий напад — і він помер.

Східна Європа

24 вересня, похитало й Україну. Хоча сила поштовхів не перевищила 4 балів, їх відчували мешканці Києва, Броварів, Кропивницького, Одеси, Вінниці, Чернівців та інших міст.

Епіцентр землетрусу потужністю в 5,6 бала був у Румунії на глибині 80 км під поверхнею землі.

У сусідній Польщі 29 листопада стався землетрус магнітудою 4,4 бала. Проте у момент найпотужніших за останні 55 років у країні поштовхів у шахті "Рудна" перебували 16 гірників на глибині 1,5 км, тож через це кілька осіб загинуло на місці, інші згодом померли в лікарні внаслідок травм. Загальна кількість загиблих сягнула восьми осіб.

Землетрус в Україні: в Одесі трусило до 5 балів за шкалою Ріхтера

Землетрус в Україні: в Одесі трусило до 5 балів за шкалою Ріхтера

АЗІЯ

Японія

2016-й, як і в Британії, розпочався у цій країні рекордом. Тут, як і на Сході всього континенту, зафіксували найхолодніші температури. А вже в квітні в префектурі Кумамото сталася серія землетрусів магнітудою від 6,5 до 7,3 бала. Тоді загинуло понад 30 людей, тисячі постраждали. Юзери виклали в Мережу жахливі кадри кумамотської "гойдалки".

Улітку півострів заливали численні тайфуни, зокрема Міндуль, Компасу та Лайонрок наприкінці серпня. Останній, між іншим, накрив північне узбережжя Японії вперше за 65 років. Через нього в країні довелося закрити сотню аеропортів.

Через сильні шторми, який викликав тропічний циклон, з північно-східного регіону довелося евакуювати майже 200 тисяч людей, однак, Лайонрок таки забрав десятки життів.

22 листопада на північно-східному узбережжі Японії стався потужний землетрус у 7,4 бала, який спричинив цунамі у префектурі Фукусіма. Саме там, де розташована атомна електростанція, що 5 років тому постраждала від 9-бального землетрусу й цунамі з хвилями висотою в 20 метрів. Утім, цьогоріч хвилі цунамі на Фукусімі не перевищили 1,5 метра.

У Японії стався потужний землетрус

У Японії стався потужний землетрус

Індія

Якщо Японію, Китай і Філіппіни цьогоріч штормило від тайфунів, то по Індії 2016-й вдарив рекордною спекою. У травні в західному штаті Раджастан у містечку Фалоді зафіксували небачений досі 51 градус за Цельсієм. Попередній рекорд був встановлений 1956 року, коли найвища температура сягнула 50,6 градуса.

Однак, цьогоріч із Заходу на Індію подуло гарячими вітрами, внаслідок чого у місцевих лікарнях не лишилося місць для людей із сонячними й тепловими ударами, а в містах не вистачало холодної води. Через аномальну спеку, що  тривала кілька днів, загинуло понад 160 людей, ще 330 мільйонів нездужали.

Індонезія

Одне з останніх стихійних лих, що трапилося в Індонезії — землетрус "Ачех" силою в 6,5 бала. Його епіцентр розташувався на острові Суматра, за 92 км на схід від провінційної столиці Банда Ачех. Через нього загинуло щонайменше 100 людей і як мінімум ще одна тисяча одержала поранення.

Однак, цей землетрус лише одне із лих, що звалилися на голову індонезійцям у році, що минає. Виявляється, 2016-й побив у країні усі стихійні рекорди за останні 10 років.

За даними Індонезійської нацради з управління стихійними лихами, тільки у період від січня до листопада у країні сталося близько 2 тисяч стихійних лих, серед яких — паводки, що призвели до смерчів та зсувів землі. Відтак у країні постраждало щонайменше 2,5 мільйона людей.

При цьому, як зазначають експерти, з новим роком спокій у країну не повернеться: від січня 2017 року в країні прогнозують збільшення кількості опадів та повеней у зв'язку з пануванням у регіоні феномену "Ла Нінья" — тимчасового падіння температури поверхневої води Тихого океану до 3-5 градусів та зміни вітрів.

АФРИКА І БЛИЗЬКИЙ СХІД

Ізраїльські пожежі

Стихія вогню накрила Ізраїль в листопаді 2016 року. І хоча за даними місцевої влади, головною причиною масових пожеж стало не глобальне потепління, а людська діяльність (з підозрою у підпалах затримали близько 30 осіб), на їхні трагічні наслідки неможливо не звернути увагу.

Щоб бодай приборкати масові пожежі, місцевим спецслужбам знадобилося аж вісім днів. Тільки у портовому місті Хайфа, яке постраждало найбільше, пошкоджено близько 1800 квартир, понад 500 стали непридатними для проживання. 

Гасити пожежі Ізраїлю допомагали щонайменше 10 країн, серед яких — і Україна

Посухи на півдні Африки

У липні південноафриканські країни закликали міжнародну спільноту надати їм допомогу в розмірі 2,8 трильйона доларів для боротьби з голодом, спричиненого найбільш нещадними за останні 35 років посухами. Лесото, Малаві, Намібія, Свазіленд, ПАР і Зімбабве навіть оголосили через посухи надзвичайний стан, на сполох забили й у Мозамбіку.

Сильні посухи, що призвели до неврожаю, принесло у південний регіон Африки явище "Ель Ніньо". За нього, на противагу "Ла Ніньї", на схід рухаються саме нагріті, а не охолоджені, поверхневі океанські води. Через це також відбуваються коливання температур, що помітно впливають на клімат.

І хоча "Ель Ніньо" завершилося до середини літа, за 18 місяців свого панування з 2015 року воно відклало в Африці, Азії та Південній Америці чимало дощів, через що голодними залишилися близько 100 мільйонів людей.

ПІВДЕННА АМЕРИКА І КАРИБИ

Ураган "Метью"

Від 22 вересня нищівний ураган "Метью" почав переміщатися від узбережжя Африки. Уже на початку жовтня він атакував Гаїті, де розігнав вітер до 230 км на годину. Згодом він дістався Ямайки, Багамів та Куби, з останньої довелося евакуювати понад мільйон осіб.  

Загалом від "Метью" загинуло близько 1600 осіб (з населенням США включно). Через брак чистої води на Гаїті навіть розпочалася епідемія холери. Крім того, ураган наробив шкоди в Колумбії, Венесуелі, США і навіть на сході Канади.

"Метью"  був настільки потужним, що потрапив до списку "Ураганів 5 категорії", посунувши з першого місця ураган "Фелікс", що стався 2007. В ООН згодом повідомили, що нищівний "Метью" наніс населенню Карибів та частині США збитків щонайменше на 120 мільйонів доларів.

Внаслідок урагану "Метью" в Гаїті спалахнула епідемія холери

Внаслідок урагану "Метью" в Гаїті спалахнула епідемія холери

Еквадорські землетруси

У квітні Еквадор двічі добряче струсонуло. Так, потужний землетрус сягнув позначки 7,8 бала, йому передував трохи слабший — поштовх у 4,8 бала. Через стихію в країні загинуло майже 700 осіб, ще 16 600 одержали поранення.

Поштовхи відчули також у Колумбії і Перу, а вже за місяць країну спіткали ще кілька землетрусів до 6 балів. Їх фахівці назвали відлунням квітневої трагедії.

Еквадор знову струсонуло

Еквадор знову струсонуло

ПІВНІЧНА І ЦЕНТРАЛЬНА АМЕРИКА

Ураган "Отто"

Наприкінці листопада руйнівний "Отто" забрав у Панамі життя щонайменше 4 людей, постраждали Коста-Рика і Нікарагуа. Ураган спровокував у країнах страшні повені, зливи й вітер до 145 км на годину. На місцях закрили школи й держустанови, евакуювали 4 тисячі людей.

Ураган "Отто" вдарив по центральній Америці

Ураган "Отто" вдарив по центральній Америці

США

Велика вода у Штатах

У жовтні ураган "Метью" викликав численні паводки у штаті Кароліна, постраждали також Флорида і Джорджія. Але ураган — не єдине лихо, що спіткало США 2016-го.

Протягом року потужні повені затоплювали цілі штати. Так, у серпні від невтомних злив у Луїзіані піднялася висока вода настільки, що місцеві жителі прирівняли лихо до урагану Катріна, а на поверхню поспливали навіть труни з кладовищ.

У вересні під водою опинилися Айова, Вісконсин і Міннесота, а в червні таких повеней не бачили у Західній Вірджинії вже 100 років. Вода навіть знесла місцевий міст, без струму лишилися майже 70 тисяч помешкань.

Під час липневого "потопу" у штаті Меріленд люди рятували один одного, утворюючи ланцюги.

Лісові пожежі й посухи Америки

За рік у США сталося кілька масових пожеж, зокрема у Каліфорнії і Теннессі. Остання, між іншим, побила рекорд із кількості людських жертв від пожежі серед цивільного населення у Штатах. Такого в країні не було вже 13 років.

Загальних втрат від масштабної пожежі у Теннессі зазнали аж 700 структур, найбільше — на сході штату. Вважається, що лісову пожежу спровокувала "невизначена людська діяльність".

Однак, учені зазначають, що на розмах пожеж у країні вплинуло не що інше, як посухи. Так, від Каліфорнійської посухи від травня до листопада в країні загинуло 36 мільйонів дерев. Це на 100% більше, ніж 2015 року.

Американський штат Теннессі у вогні, щонайменше троє людей загинули

Американський штат Теннессі у вогні, щонайменше троє людей загинули

АВСТРАЛІЯ І ОКЕАНІЯ

Австралія

У листопаді гроза принесла до Мельбурна екстремальні вітри і вологе повітря разом із дрібними частками пилу, які, потрапляючи до легенів місцевих, викликали масовий напад астми в австралійців.  Через стихійне лихо загинуло щонайменше 4 людини, десятки госпіталізовані, загалом кількість постраждалих від астми сягнула сотні.

Нова Зеландія

Того ж місяця прилеглу до Австралії Нову Зеландію серйозно потрусило. У країні сталося три потужні землетруси, перший магнітудою 7,8, два інші — понад 6 балів. Через годину після руйнівного землетрусу до острова наблизилася перша хвиля цунамі.

Після землетрусу сталося ще 8 тисяч афтершоків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація