Генсек ООН відреагував на бойові дії між Ізраїлем та сектором Гази: "Безглуздий цикл кровопролиття"

Генсек ООН відреагував на бойові дії між Ізраїлем та сектором Гази: "Безглуздий цикл кровопролиття"

Фото: Associated Press

Єдиним "шляхом вперед" у вирішенні конфлікту генсек ООН вважає повернення до переговорів.

Організація Об'єднаних Націй стурбована конфліктом на Близькому Сході і "активно" закликає Ізраїль та Сектор Гази до негайного припинення вогню.

Із відповідною заявою в неділю, 16 травня, виступив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

За його словами, між сектором Гази та Ізраїлем нині спостерігається "найсерйозніша ескалація" за останні роки.

"Нинішні бойові дії жахають, - наголосив генсек. - Боротьба повинна негайно припинитися. Ракети і міномети з одного боку і повітряні та артилерійські обстріли з іншого повинні припинитися. Я закликаю всі сторони прислухатися до цього заклику".

Гутерріш "вражений зростаючим числом жертв серед палестинського цивільного населення, зокрема багатьох жінок і дітей, внаслідок ізраїльських ударів в Газі". Він також висловив співчуття щодо загибелі ізраїльтян внаслідок випущених з Гази ракет.

"Я також глибоко стурбований запеклими зіткненнями між силами безпеки Ізраїлю і палестинцями на окупованому Західному березі, зокрема в Східному Єрусалимі, де деяким палестинським сім'ям загрожує виселення", - додав він. 

Окрім того, генеральний секретар ООН засудив напад на табір біженців в Газі, внаслідок якого загинули десятеро людей, зокрема восьмеро дітей, а також "знищення офісів ЗМІ в Газі".

"Цей безглуздий цикл кровопролиття, терору і руйнування повинен негайно припинитися. Всі сторони повинні поважати міжнародне гуманітарне право і міжнародне право прав людини. Статус-кво на святих місцях необхідно підтримувати і поважати", - додав Гутерріш.

Єдиним "шляхом вперед" у вирішенні конфлікту генсек вважає повернення до переговорів, і лише "узгоджене стійке політичне рішення" може зупинити насильство і забезпечити "мирне майбутнє як для палестинців, так і для ізраїльтян".

А поки ж військові дії змушують "тисячі палестинців покидати свої будинки в Газі і ховатися в школах, мечетях та інших місцях з обмеженим доступом до води, їжі, гігієни або медичних послуг, тоді як лікарні вже перевантажені через пандемію COVID-19. Тим часом мирні жителі Ізраїлю живуть в страху перед ракетами, запущеними з Гази". 

Як повідомлялося, кількість жертв нової арабсько-ізраїльської війни вже йде на сотні. Чому почалися обстріли та яка роль російського втручання - читайте у матеріалі ТСН.

Новини тижня: Буря в пустелі. Криваве протистояння на Близькому Сході

Новини тижня: Буря в пустелі. Криваве протистояння на Близькому Сході

Повʼязані теми:

Наступна публікація