Підозрюваний в отруєнні Скрипалів Чепіга отримав Героя Росії "за Крим" - РосЗМІ

Підозрюваний в отруєнні Скрипалів Чепіга отримав Героя Росії "за Крим" - РосЗМІ

Фото: скриншот з відео

Співрозмовники видання назвали три ключові спецоперації в Криму, за які Чепіга міг отримати звання.

Підозрюваний в отруєнні екс-агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, полковник ГРУ Анатолій Чепіга, також відомий як "Руслан Боширов", отримав звання Героя Росії за операцію в Криму.

Про це повідомляє російська Новая газета, посилаючись на трьох колишніх товаришів за службою Чепіги з 282-го загону спецназу, який дислокується в Матвіївці, передмісті Хабаровська.

Стверджується, що саме до цієї частини в серпні 2001-го прибув для проходження служби лейтенант Анатолій Чепіга, який з відзнакою закінчив Далекосхідне вище загальновійськове командне училище (ДВЗКУ).

Усі троє співрозмовників видання попросили не називати імен. "Звання Герой Росії Чепізі присвоїли за Крим", - повідомило джерело.

"На стелі біля пам'ятника Рокоссовському в училищі вибиті імена випускників, які отримали звання Героя - там є Чепіга і полковник Олександр Попов, випускник ДВЗКУ 1995 ( інший підозрюваний в отруєнні Скрипалів "Олександр Петров" - ред.). Чепізі та Попову звання Героя Росії було присвоєно одним закритим указом президента і саме за Крим", - додав співрозмовник.

За словами товаришів Чепіги за службою, Попов тоді командував зведеним загоном спецназу, а Чепіга тоді був ще підполковником. "Правда, не можу навіть припустити, чим конкретно Чепіга займався в Криму", - уточнило джерело.

Утім співрозмовники видання назвали три ключові спецоперації в Криму в лютому 2014 року: захоплення будівлі Ради міністрів Криму; захоплення аеродрому Бельбек; роззброєння бригади морської піхоти армії України у Феодосії. Стверджується, що всі три операції були проведені без кровопролиття, за що Попов і Чепіга і були нагороджені званнями Героя Росії.

 За відомостями співрозмовників Нової газети, до військової академії Міноборони Росії Анатолій Чепіга надійшов уже після Криму, влітку 2014 року.

Раніше співавтор розслідування про "Петрова" і "Боширова" Сергій Канєв повідомив ЗМІ, що полковник ГРУ Анатолій Чепіга очолював операцію з вивезення до Росії екс-президента України Віктора Януковича, і саме за цю спецоперацію отримав звання Героя Росії.

Своєю чергою розслідувачі Bellingcat припускали, що Чепіга воював в Україні, за що отримав звання.

Слідчі знають ім'я чоловіка, який допомагав російським ГРУшникам готувати замах на Скрипалів

Слідчі знають ім'я чоловіка, який допомагав російським ГРУшникам готувати замах на Скрипалів

Нагадаємо, правоохоронні органи Великої Британії оприлюднили фото та імена осіб, підозрюваних в отруєнні російського екс-розвідника Сергія Скрипаля і його доньки Юлії у Солсбері - ними і виявились "Олександр Петров" і "Руслан Боширов".

Після цього підозрювані дали інтерв'ю російському пропагандистському виданню Russia Today. Під час розмови вони розповіли, що начебто займаються підприємництвом, а в Солсбері їздили "як туристи", аби подивитися на пам'ятки і "відірватися". 

Спільне розслідування The Bellingcat і The Insider надали підтвердження того, що підозрювані в отруєнні Скрипалів росіяни насправді - співробітники російських спецслужб. Причетність до спецслужб підтверджує низка документів, а також прямих і непрямих свідчень. Також з'ясувалось, що паспорти обох мають практично ідентичні номери.

Bellingcat знайшов у діяльності ГРУвців із Солсбері й "український слід". Один із російських агентів "засвітився" на завданні проти України.

Згодом виявилось, що підозрюваний в отруєнні Скрипалів "Боширов" - полковник ГРУ, якого насправді звуть Анатолій Чепіга.

Повʼязані теми:

Наступна публікація