Як голосують американці: який вигляд має бюлетень у США, чому можна без паспорта та як віддають голоси поштою

Як голосують американці: який вигляд має бюлетень у США, чому можна без паспорта та як віддають голоси поштою

Фото: Associated Press

Цьогорічні президентські вибори в США увійшли в історію як рекордні за кількістю тих, хто проголосував достроково та поштою.

У Сполучених Штатах Америки організація виборів президента значно відрізняється від звичної для українців. Вибори відбуваються за двоступеневою системою, а виборці за бажання можуть проголосувати достроково поштою. Цьогоріч цією можливістю скористалася рекордна кількість американців. 

ТСН.ua розповідає, все, що потрібно знати про порядок голосування та підрахунку голосів на президентських виборах у США. 

Система голосування

Відповідно до Конституції у США вибори президента відбуваються за непрямою (двоступеневою) системою. Спочатку американці голосують за виборників, які відповідно представляють кандидатів від партій - історично голоси отримують демократи або республіканці. Всього у колегії виборників 538 людей - саме вони наділені правом віддавати голос за того чи іншого кандидата. Для того, аби стати президентом США, кандидату достатньо отримати просту більшість - 270 голосів від виборників. 

Голоси виборників розподіляються за принципом "переможець отримує все", тобто кандидат отримує усі голоси, закріплені за кожним окремим штатом. Винятком є штати Мен і Небраска, де два місця визначаються за підсумками загального голосування в штаті.

Фото: Associated Press

Як американці голосують на дільницях

У більшості штатів виборцям не потрібно мати з собою паспорт чи водійські права щоб проголосувати на дільниці. Обов'язковою для них є лише попередня реєстрація, після чого в день голосування виборці мають з'явитися на дільниці, назвати ім'я і прізвище і поставити підпис як свідчення про отримання бюлетеня. Підпис звіряється з тим, що був зроблений під час реєстрації. 

Втім, в деяких штатах законодавство зобов'язує громадян мати з собою документ, що посвідчує особу - це пов'язано з боротьбою з фальсифікаціями на виборах, які насправді відбуваються в США досить рідко.

Фото: Associated Press

Прийшовши на дільницю, виборець може проголосувати в два способи: заповнити паперовий бюлетень або провести процедуру на комп'ютері з touch-screen. Паперові бюлетені зчитуються сканером, втім, за необхідності їх можуть підраховувати й вручну. 

На більшості виборчих дільниць встановлені електронні машини для голосування. Вони забезпечені системою touch-screen, тобто виборцю потрібно лише зробити кілька натискань, аби проголосувати.

Фото: Associated Press

У частині штатів є також можливість проголосувати тим американцям, яких немає у списках виборців. Для цього їм видається так званий "попередній бюлетень" - спеціальна картка із зазначенням їхніх контактних данних. Після використання цього бюлетеню "сумнівним" виборцем, виборчком повинен з'ясувати, чи мав він право на голосування, інакше - бюлетень викидається.

Фото: Associated Press

Проголосувати можна й вкинувши конверт з бюлетенем у поштову скриньку

У США голосування починається раніше офіційно встановленого дня виборів. Достроково проголосувати можна на дільниці або ж поштою. Цього року через пандемію коронавірусу поштою голосують десятки мільйонів американців - значно більше, ніж на минулих виборах. Внаслідок цього підрахунок бюлетенів відбувається довше, а результати виборів досі невідомі. 

Фото: Associated Press

Залежно від штату встановлюється свій порядок голосування поштою. Для отримання бюлетеню громадянин повинен надіслати відповідний запит. Іноді для цього ще й потрібно мати поважну причину.

За 9 тижнів до дня виборів поштою громадянину надходить бюлетень. Він його заповнює і надсилає на свою дільницю або ж у виборчу комісію поштою, або ж вкидає конверт з бюлетенем в спеціально створені ящики, розміщені у наперед визначених місцях. У понад 30 штатах можна надсилати бюлетені факсом, електронною поштою, але в інших штатах допускається лише звичайна пошта. 

Фото: Associated Press

Оскільки, крім президента, на виборах у перший вівторок листопада у США обирають також третину членів Сенату, весь склад Палати представників, а також органи місцевої влади, бюлетені складаються з кількох сторінок. 

Приклад бюлетеня (округ Рендолф, Північна Кароліна): 1 з 3 сторінок / Фото: із соцмереж

Стежте за результатами голосування у Сполучених Штатах у текстовій трансляції ТСН.ua. 

Найвища явка за 120 років: участь у виборах президента США взяли майже 160 мільйонів американців

Найвища явка за 120 років: участь у виборах президента США взяли майже 160 мільйонів американців

Повʼязані теми:

Наступна публікація