Голосування поштою чи перенесення виборів: у Польщі обговорюють долю президентських перегонів

Голосування поштою чи перенесення виборів: у Польщі обговорюють долю президентських перегонів

Уже зараз фахівці почали працювати над удосконаленням закону про волевиявлення поштою.

Через пандемію коронавірусу на президентських виборах у Польщі голосуватимуть поштою. Так вирішив тамтешній парламент.

Про це, а також як наші найближчі сусіди виходять з карантину, в сюжеті ТСН 19:30.

Інтрига щодо виборів президента Польщі, які були заплановані на 10 травня, зберігалася до вечора 6 травня. Ще вчора ніхто не знав, відбудуться вони чи ні. Дійшло навіть до досить кумедної ситуації. У прямому ефірі спочатку відбулися дебати за участю усіх кандидатів. Вони представляли свої програми, говорили про перші закордонні візити (до речі, кандидат Шимон Головня обіцяв у разі перемоги відразу поїхати у Київ). 

Після цього ЗМІ опублікували заяву лідера правлячої партії "Право і справедливість" Ярослава Качинського та лідера коаліційної партії "Згода" Ярослава Говіна, у якій йдеться про перенесення виборів у зв'язку з пандемією коронавіруса. Згідно домовленостям коаліціянтів, вибори глави польської держави пройдуть не у травні, а пізніше у поштовому режимі. 

"До кінця місяця президентські вибори не відбудуться. Нову дату оголосить спікер - щойно Верховний суд визнає недійсним голосування, призначене на 10 травня. Уже зараз фахівці почали працювати над удосконаленням закону про волевиявлення поштою", – сказав лідер партії "Згода" Ярослав Говін.

Опозиція піддала гострій критиці той факт, що рішення приймали та озвучували не прем'єр, чинний президент, а лідери партій, за якими де-факто — останнє слово у країні.

Що означає на практиці рішення про перенесення виборів? Нова кампанія, нові терміни, можливість зміни кандидитів від партій. Питання якою буде процедура, адже у Польщі нема досвіду проведення виборів за допомогою поштарів. Все це ще будуть вирішувати.

Вибори поштою і чартери для українських працівників: як Польща виходить з карантину

Вибори поштою і чартери для українських працівників: як Польща виходить з карантину

Експерти висловлюють думку, що вибори президента Польщі можуть відбутися не раніше, ніж у липні чи серпні. Але це тільки прогнози.

Що стосується ситуації у країні, то тут триває "розморожування" економіки. Якщо ще місяць тому всюди було порожньо, то зараз на вулицях багато людей.

У Польщі вже відкрилися торговельні центри, галереї, дитячі садочки, вуличні спортивні майданчики. Через два тижні поляки відкриють тераси ресторанів. Наступний запланований етап — запуск салонів краси, кінотеатрів і масажних кабінетів.

Кореспондент ТСН Євген Клімакін

Повʼязані теми:

Наступна публікація