Головне про коронавірус у світі за день: країни на тотальному карантині та одужання пацієнта, з якого в Італії почався спалах

Головне про коронавірус у світі за день: країни на тотальному карантині та одужання пацієнта, з якого в Італії почався спалах

Фото: Associated Press

Кількість інфікованих зростає.

Увесь світ продовжує боротися з пандемією нової коронавірусної інфекції COVID-19, яка стрімко шириться і вражає усе більше людей, не зважаючи на стать, вік і соціальний статус. Країни одна за одною посилюють карантинні заходи, закликаючи людей залишатися вдома. Адже лише таким чином можна мінімізувати тотальне розповсюдження інфекції.

 Про те, як минуло 24 березня у світі та які нові обмежувальні заходи запроваджено, читайте у підбірці TSN.ua.

Італія

В Італії, де два дні поспіль зменшувалася смертність від нового коронавірусу COVID-19, 24 березня вона знову пішла угору. За добу померли 743 людини. Від початку пандемії в країні унаслідок ускладнень після вірусу померли вже 6 820 людей. Загальна кількість інфікованих складає 69 176 — це на 8,2% більше, аніж день тому.

А от італієць на ім'я Маттіа, якого вважають у своїй країні "нульовим пацієнтом" коронавірусу COVID-19 і з якого почалося поширення інфікування італійськими містами, одужав і його виписали з лікарні в Павії. 38-річного мешканця містечка Кодоньо ушпиталили понад місяць тому.

Три тижні він провів у реанімації. Решту часу – в інфекційному відділенні. Зараз італієць безмежно вдячний лікарям і закликає всіх дотримуватися карантину.

Велика Британія

Тим часом, жорсткі обмеження запровадила Велика Британія. Упродовж трьох тижнів британцям заборонено збиратись більше трьох осіб та виходити з дому, окрім як за харчами, ліками і на пробіжку. Ще донедавна там відмовлялись від суворих обмежень, бо ставили на іншу тактику: якнайшвидшої появи колективного імунітету. Але на тлі стрімкого збільшення кількості хворих і загиблих, країна пішла на ізоляцію, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Смертоносна інфекція у світі: як дотримуються карантину у Європі та США

Смертоносна інфекція у світі: як дотримуються карантину у Європі та США

Франція

24 березня рівно тиждень, як у Франції діє карантин, і про його результати говорити зарано. Поки що кількість смертей зростає у країні щодоби. Від початку епідемії 860 людей померли, 20 тисяч осіб заразилися, а 2 тисячі - у реанімації. Місць вистачає, але не в усіх регіонах.

Найкритичніша ситуація на сході, зокрема в регіоні Ельзас, де встановлюють польові шпиталі і звідки військовими літаками пацієнтів транспортують до інших міст Франції, а також до сусідньої Німеччини та Люксембургу, де ще є місця в лікарнях. Французькі лікарі, крім того, роблять тести на наявність коронавірусу лише важким пацієнтам, решта людей з симптомами лікується вдома.

У Франції діє надзвичайний санітарний стан, а разом з ним і нові обмеження для громадян. Виходити на вулицю зі спортивною метою можна лише на годину. Однак, заборонено відходити від домівки на кілометр, тренуватися можна лише наодинці.

Суми штрафів у країні теж зросли до тисячі п'ятисот євро для повторних порушень. Нові обмеження стосуватиметься зокрема відкритих ринків.

"Ми вирішили закрити ринки просто неба. Вони залишаться тільки в невеликих містечках, де такі базари – єдине місце, де можна купити їжу. У кожному конкретному випадку ми будемо консультуватися з місцевою владою", - прокоментував французький прем’єр Едуар Філіп.

Іспанія

У Іспанії, тим часом, новий сумний рекорд: 514 смертей за одну добу, а це 2600 від початку епідемії. У Мадриді перевантажені не лише лікарні, а й морги. Тому тіла тимчасово зносять з реанімацій до велетенського льодового стадіону. Усе більше випадків зараження коронавірусом трапляється поміж медичного персоналу. Зокрема, інфікувалися 5 тисяч лікарів із 40 тисяч хворих по всій країні.

Німеччина

А от у Німеччині рекордно низька смертність: 114 жертв на 27 тисяч випадків інфікування COVID-19. Однак за добу німецькі лікарі проводять 8 тисяч тестів на імовірність інфікування.

США

Від 24 березня майже половина американців на карантині. Однак у США на відміну від європейських країн, владі важче примусити людей сидіти вдома на карантині. До прикладу, у Каліфорнії, для того, щоб люди не скупчувалися в одному місці, зачиняють парковки біля пляжу.

"Коли на парковці біля пляжу немає вільних місць - це означає, соціальним дистанціюванням ви там не займаєтеся. Але ми допоможемо вам. Ми закриваємо усі парковки в штаті. Це розпорядження починає діяти негайно", - заявив Гевін Ньюсом, губернатор штату Каліфорнія.

У США через пандемію COVID-19 масово скорочують працівників, однак є компанії, які навпаки, наймають на роботу. Це сервіси доставки аптеки, які і у Штатах, вважаються повноцінними магазинами.

Фото: ТСН.ua

Посилення карантинних заходів

Низка держав для того, щоб протидіяти подальшому поширенню вірусу, починають посилювати карантинні заходи. Зокрема, влада Індії запровадила режим повної ізоляції через поширення коронавірусу на 21 день. У країні закриються кордони між штатами, округами і районами.

У Молдові від 25 березня в містах і селах країни будуть заборонені прогулянки в парках та інших громадських місцях для запобігання ризику поширення захворювання. До охорони порядку залучають армію.

Вільне пересування громадян від 24 березня обмежила влада Польщі. Виходити дозволено лише до магазину, аптеки й на прогулянку з собакою. Крім того, уряд країни обмежує зібрання людей: поряд не можуть перебувати понад дві особи за винятком членів однієї родини.

Громадянам, які мешкають у Румунії, від 25 березня буде дозволено виходити з дому лише для того, щоб купити їжу або ліки, піти на роботу або у випадку виникнення надзвичайних ситуацій. Тим, кому за 65 років, повністю заборонено залишати свої помешкання. А людьми на карантині вестимуть онлайн-спостереження.

Комендантську годину на два тижні запроваджують у Єгипті. А до 12 квітня закриються всі навчальні заклади.

На Кіпрі до 13 квітня оголосили жорстокі заходи, які обмежуватимуть рух островом, також будуть зачинені громадські місця та скасовані всі заплановані заходи. Обмеження не поширюються на важливі сімейні заходи, зокрема, похорони або весілля, але за умови, що збиратиметься на них не більше 10 людей. За порушення карантину передбачено штраф у розмірі 150 євро.

Нові інфікування COVID-19 та летальні випадки

Перший випадок зараження новою коронавірусною інфекцією COVID-19 зафіксували на острові Пасхи – найвіддаленішому населеному острові планети. Захворіла 37-річна жінка, яка контактувала із уже хворим туристом.

У понеділок, 24 березня, було зафіксовано перший випадок зараження новою коронавірусною інфекцією у Чечні. Відомо, що хворий приїхав з-за кордону.

Колишній президент Фінляндії 82-річний Марті Ахтісаарі заразився коронавірусом. COVID-19 також виявили в дружини колишнього президента 83-річної Єви Ахтісаарі. Подружжя перебуває у нормальному стані.

У результаті ускладнень викликаних новим типом коронавірусної інфекції COVID-19 помер один зі співробітників Європейського парламенту. Це перший офіційний летальний випадок від вірусу в Європарламенті. Загиблий працював підрядником у Генеральному директораті з питань інновацій та технологічної підтримки.

У Саудівській Аравії помер 51-річний афганець, хворий на нову коронавірусну інфекцію COVID-19. Це перша смерть пацієнта в країні.

У лікарні в польському місті Пулави 24 березня помер священник. Міністерство здоров'я підтвердило, що причиною смерті був коронавірус. Священник став 9 жертвою коронавірусу в країні, останні свої дні він провів у важкому стані в лікарні.

Нагадаємо, спалах коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом.

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Повʼязані теми:

Наступна публікація