"Готова повторити це у Києві": Тихановська назвала Крим українським

"Готова повторити це у Києві": Тихановська назвала Крим українським

Фото: Associated Press

Лідерка білоруської опозиції чекає запрошення на візит від українського уряду.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська підтвердила, що окупований Крим належить Україні, а не Росії.

Про це вона заявила в інтерв’ю "Європейській правді".

"Крим — український. Коли говориш невизначено — це не означає, що ти помиляєшся, ти просто говориш дипломатичною мовою. Зараз я чітко сказала, відповіла на запитання", — наголосила Тихановська.

Лідерка білоруської опозиції хоче повторити свою позицію у Києві і чекає запрошення на візит від українського уряду. Її команда уже отримала запрошення від Верховної Ради.

"Ми хочемо переконати офіційну Україну... Не те щоб переконати — хочемо донести нашу точку зору: щоб режим впав, щоб змусити його почати спілкування з білорусами, потрібен максимальний тиск — політичний, економічний. Україна в цьому питанні може зробити дуже багато", — переконана Тихановська.

Вона подякувала українцям за те, що ті гостинно прийняли білорусів, які були змушені тікати від репресій режиму Лукашенка.

"Україна відіграє істотну роль у житті Білорусі, і ми знаємо про наші добросусідські відносини. Але якщо український уряд, українці в цілому будуть голосніше висловлюватися про Білорусь, ми будемо дуже вдячні", — підсумувала опозиціонерка.

Нагадаємо, акції протесту в Білорусі почалися після виборів президента, які відбулися 9 серпня 2020 року. Після оприлюднення даних перших екзит-полів, білоруси вийшли на акції протестів у багатьох містах країни. Почалися масові протести. Силовики жорстоко розганяли людей, застосовували силу, масово арештовували.

10 серпня ЦВК Білорусі оприлюднила результати виборів. Лукашенко переміг з результатом 80,23%. Його головна опонентка Світлана Тихановська отримала 9,9% голосів. 23 вересня у Палаці незалежності в Мінську потай провели інавгурацію Олександра Лукашенка — він "офіційно обійняв посаду президента Білорусі". Утім, багато країн світу це не визнають, вимагають перевиборів у країні та запровадили санкції проти самого Лукашенка і його найближчого оточення. Не визнає результатів президентських виборів у Білорусі й Україна.

Новини тижня: у Молдові борються з проросійськими силами, а Білорусь стягує війська до кордонів

Новини тижня: у Молдові борються з проросійськими силами, а Білорусь стягує війська до кордонів

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація