Ґрета Тунберґ: як 16-річна школярка пройшла шлях від глузувань до "людини року"

Ґрета Тунберґ: як 16-річна школярка пройшла шлях від глузувань до "людини року"

Фото: ТСН.ua

Дівчина стала символом кліматичного активізму попри критику щодо ефективності методів її боротьби.

Вона змусила весь світ говорити про себе та про ті речі, які зачіпає у своїх промовах. За якийсь рік вона пройшла шлях від невідомої ніким дівчини до однієї з "ікон" молодіжного кліматичного активізму, від насміхань з боку поважних діячів і світових лідерів до "людини року" за версією авторитетного американського видання Time.

Так, ми говоримо про Ґрету Тунберґ, 16-річну шведську школярку.

Як школярка зі Швеції змусила світ себе слухати - історія Грети Тунберг

Як школярка зі Швеції змусила світ себе слухати - історія Грети Тунберг

З чого все почалося

На свою першу акцію протесту Ґрета вийшла 20 серпня 2018 року. Школярка почала свій страйк після нищівних лісових пожеж, які прокотилися Швецією того аномального спекотного літа. 

Дівчина вийшла до стін шведського парламенту у Стокгольмі і до самих виборів у вересні не ходила до школи, а щодня стояла біля будівлі із плакатом, на якому було написано: "Шкільний страйк заради клімату".

Після виборів Ґрета повернулася до школи і почала виходити на свій страйк лише щоп'ятниці – так народився рух "П'ятниці для майбутнього". Від листопада 2018-го року до нього почали приєднуватися школярі у всьому світі – вони пропускали школу по п'ятницях, щоб вимагати від своїх урядів дій щодо зміни клімату. 

Шведська екоактивістка Ґрета Тунберг надихнула підлітків на нові масштабні протести

Шведська екоактивістка Ґрета Тунберг надихнула підлітків на нові масштабні протести

Виступ на саміті ООН

У вересні 2019 року Ґрета Тунберґ виступила з емоційною промовою на першому саміті Організації об'єднаних націй щодо зміни клімату і після цього стала дійсно всесвітньо відомою.

Школярка привернула до себе увагу ше до виступу. Для того, щоб взяти участь у саміті у Нью-Йорку, вона перетнула Атлантичний океан на яхті – таким чином дівчина хотіла уникнути користування літаком. Родина Ґрети не користується авіатранспортом, щоб не залишати після себе "вуглецевий слід".

"Це все неправильно. Я не повинна стояти тут. Я мала би повернутися до школи з іншого боку океану", - так Ґрета почала свою відому промову до світових лідерів на саміті ООН. "Ви все ж приходите до нас, молодих людей, за надією? Як ви смієте! Ви вкрали мої мрії та моє дитинство своїми порожніми словами". 

Протягом чотирьох хвилин Тунберґ тримала увагу авдиторії, картаючи лідерів держав за розмови про "гроші і казки про вічне економічне зростання, коли люди вмирають і цілі екосистеми руйнуються".

"Молодь починає розуміти вашу зраду. Усі майбутні покоління спостерігають за вами. І якщо ви вирішите нас підвести, я кажу, що ми вам ніколи цього не пробачимо", – сказала школярка і її слова зал зустрів бурхливими оплесками.

Зі сльозами і надривом у голосі: Ґрета Тунберг звинуватила політиків у вкраденому дитинстві

Зі сльозами і надривом у голосі: Ґрета Тунберг звинуватила політиків у вкраденому дитинстві

Глузування

Після цього виступу про Ґрету почав говорити увесь світ, а дівчина почала дуже активну діяльність на захист клімату. Мільйони користувачів соцмереж сперечалися один з одним щодо змісту промов школярки, її методів боротьби та неї самої. 

Справа в тому, що дівчинка має ментальні розлади, – синдром Аспергера, обсесивно-компульсивний розлад, синдром порушення активності та уваги і селективний мутизм. І цей момент критики Ґрети дуже активно використовували. 

На гучну промову Ґрети почали складати музичні ремікси, зображення школярки почали використовувати для мемів і навіть хакерських атак. А в Римі на мосту навіть повісили опудало активістки.

На школярку накинулися і деякі світові лідери та діячі. Президент Бразилії Жаїр Болсонару назвав Ґрету "паскудницею", коли вона написала у твітері повідомлення на захист корінного населення Амазонії. 

Президент Росії Володимир Путін назвав дівчинку "добрим, але погано поінформованим підлітком". "Ніхто Ґреті не пояснив, що сучасний світ складний і різноманітний, — сказав Путін, додавши, що впевнений у тому, що "Ґрета — добра дівчинка і щира дуже, але дорослі повинні зробити все, щоб не заводити підлітків і дітей в якісь крайні ситуації та не використовувати їх".

Дехто з діячів після своїх висловлювань щодо Ґрети навіть поплатився посадами. Так, у Франції президента культурного фонду звільнили після посту у Facebook, у якому він закликав вбити шведську екоактивістку. В американському штаті Айова вчитель звільнився після того, як написав у Мережі, що не піде на мітинг з Тунберґ, "бо він не матиме із собою своєї снайперської гвинтівки".

Британський телеведучий Джеремі Кларксон розкритикував 16-річну екоактивістку Грету Тунберг

Британський телеведучий Джеремі Кларксон розкритикував 16-річну екоактивістку Грету Тунберг

Визнання

Втім, активність Ґрети Тунберґ лише набирала обертів. Вона відвідувала кліматичні акції у всьому світі, зустрічалася з чинними та колишніми світовими лідерами та зірками (Барак Обама, Леонардо Ді Капріо та інші). 

До школярки прийшло визнання – вона виграла премію "За доцільне життєзабезпечення", яку називають альтернативною Нобелівською премією,  стала лауреатом Міжнародної дитячої премії миру, стала автором року у Великій Британії і навіть була однією з головних претенденток на Нобелівську премію миру (за версією букмекерів), але так її і не отримала.

Від деяких нагород школярка відмовлялася – так не взяла премію Північної ради за охорону довкілля та грошову винагороду у розмірі $52 тис. на знак протесту проти бездіяльності країн щодо охорони природи.

"Кліматичний рух більше не потребує нагород. Усе, що нам потрібно, — щоб наші політики і люди при владі почали прислухатися до сучасної науки", — заявила дівчина.

Леонардо Ді Капріо опублікував фотографію разом із екоактивісткою Гретою Тунберг

Леонардо Ді Капріо опублікував фотографію разом із екоактивісткою Гретою Тунберг

Ну і коли рік вже добігає кінця, авторитетний американський журнал Time назвав Ґрету Тунберґ людиною року-2019, розмістивши її фотографію на своїй обкладинці та присвятивши дівчині велику статтю.

Пояснюючи своє рішення, журналісти написала, що вчені, активісти та політики десятиліттями б'ють на сполох через зміни клімату, але лише підліток змогла привернути увагу світу до цієї проблеми після свого виступу на саміті ООН. 

Ґрета Тунберґ не має "магічного вирішення" такої складної проблеми, як зміна клімату, але "їй вдалося створити глобальну зміну настрою, перетворивши мільйони розпливчастих занепокоєнь у світовий рух, що вимагає термінових змін", йдеться у статті.

Зауважимо, що до шортлиста "Людини року" потрапили президент США Дональд Трамп, засновник Facebook Марк Цукерберг, лідер Китаю Сі Цзіньпін, учасники акцій протесту у Гонконзі та інші, але підліток зі Швеції випередила їх всіх. 

Журнал Time назвав шведську активістку Грету Тунберг людиною року

Журнал Time назвав шведську активістку Грету Тунберг людиною року

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація