Гроші Лазаренка і підтримка в ООН: навіщо Україна скасувала візи із Антигуа і Барбуда

Гроші Лазаренка і підтримка в ООН: навіщо Україна скасувала візи із Антигуа і Барбуда

Гроші Лазаренка і підтримка в ООН: навіщо Україна скасувала візи із Антигуа і Барбуда

Фото: Укрінформ

Угода відкриває реальні можливості для українського бізнесу.

Україна уклала з острівною державою Антигуа і Барбуда угоду про взаємне скасування візових вимог.
 
Про це пише Укрінформ.
 
Йдеться не стільки про "безвіз" та розширені можливості для відпочинку на Карибах, а й про посилення політичної підтримки України з боку держави-члена ООН на тлі російської агресії. Крім того, залишається питання повернення грошей Лазаренка в Україну з цієї країни, що також буде далеко незайвим для нас.
 
Антигуа і Барбуда відома передусім своїми мальовничими курортами на Карибах.
 
Але найбільш важливою для України ця держава залишається в якості політичного партнера, а саме в ООН.
 
"Той виклик, що постав перед Україною, коли ваш сусід, який вторгся на вашу територію й досі намагається залякати вас, нав'язати своє панування, не є унікальним. Ми, маленькі країни в Карибському басейні, відчуваємо подібні проблеми постійно", - пояснив позицію Антигуа і Барбуди посол цієї країни в США сер Рональд Сандерс.
 
Зі свого боку, український посол в США Валерій Чалий, який від імені України поставив підпис в Угоді про взаємне скасування візових вимог, пояснив, що означає взаємодія з Антигуа і Барбуда.
 
"Для нас є цінною позиція кожної держави в ООН та інших міжнародних інституціях на підтримку України. Антигуа і Барбуда виступила з послідовною позицією проти порушення прав людини в Криму, проти спроби незаконної анексії Криму, тричі – по трьох резолюціях ООН – вони голосували за нашу позицію", - зауважив посол.
 
Він також зазначив, що угода відкриває реальні можливості для українського бізнесу "інвестувати в Антигуа і Барбуду та мати непоганий результат".
 
Водночас, посол нагадав, що в цій країні продовжує зберігатися частина арештованих активів Павла Лазаренка. Угода про взаємне скасування візових вимог між Україною та державою Антигуа і Барбуда набуде чинності після відповідних процедур ратифікації урядами обох країн.
 

Нагадаємо, у листопаді 2014 року суд у Вашингтоні схвалив угоду, відповідно до якої розділять перші 100 мільйонів доларів, які належали колишньому прем'єр-міністру України Павлові Лазаренку. Відповідно до схваленої судом угоди, 100 млн доларів розподілять між банком на острівній державі Антигуа і Барбуда (близько 25 млн), а також американським урядом (75 млн).

Загалом американській системі правосуддя вдалося встановити місцезнаходження близько 250 мільйонів доларів, які були виведені з України корупційним шляхом і знаходяться на рахунках в острівних державах Антигуа і Гернсі, Литві, Ліхтенштейні та Швейцарії. 

Наступна публікація