ГРУвець Петров-Мішкін працював офіціантом. Його впізнали колишні колеги

ГРУвець  Петров-Мішкін працював офіціантом. Його впізнали колишні колеги

Шпигуна впізнали ще після інтерв'ю головному редактору RT.

Підозрюваний в отруєнні Скрипалів у Солсбері співробітник ГРУ Олександр Мішкін (Олександр Петров) працював офіціантом у Петербурзі.

Про це телеканалу "Дождь" розповіли колишні колеги російського шпигуна.

Арт-консультант Микола Євдокімов розповів, що працював з Мішкіним у бістро "Гарсон" в 2000 році - у той час майбутній шпигун навчався у Військово-медичної академії імені Кірова.

Євдокімов назвав Мішкіна "товариською, у міру відкритою, в міру цинічною, нормальною" молодою людиною. "Давав якісь рекомендації щодо здоров'я. <...> Він точно вчився на лікаря. По-моєму, це була військово-медична академія", — згадує він.

За словами Євдокімова, він впізнав Мішкіна, коли той в якості "Олександра Петрова" виступив в інтерв'ю головному редактору RT Маргариті Симоньян. Після цього він відразу написав пост у Facebook, звернувшись до колег по "Гарсону", які погодилися, що "Петров" дійсно схожий на офіціанта Мішкіна.

Фото: Скріншот

Пізніше Євдокімов виявив фото з Мішкіним у бістро "Гарсон".

ГРУвця згадала і адміністратор кафе, яке зараз розташоване на місці "Гарсона". За її словами, вона "давно" випадково зустрілася з ним на Фінляндському вокзалі, де вони поговорили.

Мішкін в бістро "Гарсон" / Фото: Дождь

Нагадаємо, правоохоронні органи Великої Британії 5 вересня оприлюднили фото та імена осіб, підозрюваних в отруєнні російського екс-розвідника Сергія Скрипаля і його доньки Юлії у Солсбері - ними виявились Олександр Петров і Руслан Боширов.

Після цього підозрювані дали інтерв'ю російському пропагандистському виданню Russia Today. Під час розмови вони розповіли, що начебто займаються підприємництвом, а в Солсбері їздили "як туристи", аби подивитися на пам'ятки і "відірватися".

Спільне розслідування The Bellingcat і The Insider надали підтвердження того, що підозрювані в отруєнні Скрипалів росіяни насправді - співробітники російських спецслужб. Причетність до спецслужб підтверджує низка документів, а також прямих і непрямих свідчень. Також з'ясувалось, що паспорти обох мають практично ідентичні номери.

Bellingcat знайшов у діяльності ГРУвців із Солсбері й "український слід". Вони ідентифікували справжнє ім’я одного з них – Руслан Боширов виявився полковником ГРУ, якого насправді звуть Анатолій Чепіга. Окрім цього, він воював в Україні, за що отримав звання героя Росії.

Через місяць журналісти-розслідувачі встановили справжнє ім’я другого підозрюваного - Олександр Петров виявився військовим лікарем та співробітником ГРУ Олександром Мішкіним. Він також отримав у 2014 році звання героя Росії і також, найімовірніше, за спецоперацію в Україні.

Перед отруєнням Скрипалів ГРУвці стежили за екс-розвідником у Чехії

Перед отруєнням Скрипалів ГРУвці стежили за екс-розвідником у Чехії

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація