Грузія обирає парламент: проголосували вже 46% виборців, на дільницях фіксують бійки

Грузія обирає парламент: проголосували вже 46% виборців, на дільницях фіксують бійки

Фото: Associated Press

В країні наразі спостерігається висока явка виборців.

У суботу, 31 жовтня, в Грузії відбуваються парламентські вибори. За 150 місць у парламенті і право керувати країною у найближчі чотири роки ведуть бій 48 партій і два виборчі блоки. Головні конкуренти - правляча партія "Грузинська мрія" і опозиційна грузинська політсила "Єдиний національний рух", куди, зокрема, входить і Міхеіл Саакашвілі (була при владі до 2012 року).

Станом на 17:00 за місцевим часом явка виборців становить 45,77%, пише Sputnik-georgia з посиланням на Центрвиборчком Грузії.

До закінчення голосування лишаються лічені години, а на дільницях Тбілісі вишукувалися довгі черги з людей. У столиці цього вечора плануються відразу два святкові мітинги - перемогу на виборах одночасно збираються святкувати правляча партія "Грузинська мрія" і опозиційні "Єдиний національний рух" і "Сила в єдності".

МВС країни почало розслідування за фактами шести бійок. Одразу в двох районах Тбілісі - Самгорі і Глдані, агресивно налаштовані групи молодих людей напали на журналістів і влаштували бійки з представниками партій.

Явка на 12:00 за місцевим часом становила 19,41% виборців, а станом на 10:00, за даними ЦВК країни, - 8,33% (294 587 людей). Для порівняння, на парламентських виборах у 2016 році явка на 10:00 склала 8,34%, а у 2012 - 10,66%.

Зранку свій вибір зробили і перші особи Грузії. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі прийшла голосувати на дільницю, розташовану у школі №67 м. Тбілісі. Тут же вона закликала жителів країни йти на вибори. Одним з перших проголосував і Бідзіна Іванішвілі, засновник і лідер правлячої партії "Грузинська мрія". Політик прийшов голосувати разом з дружиною і сином на дільницю. 

Що стосується порушень, то найавторитетніша місцева організація зі спостереження за виборами "Міжнародне товариство за справедливі вибори і демократію" (ISFED) вважає, що одна з головних проблем на цих виборах  - порушення таємниці голосування. "Виборці виходили з кабін з розкритими виборчими бюлетенями, так, щоб люди на виборчій дільниці могли бачити їх вибір", - заявили в організації, узагальнивши інформацію з декількох ділянках.

ISFED також вказує на порушення "коронавірусних правил" на низці дільниць. До ISFED, спостерігачі якої працюють майже на тисячі дільниць по країні, станом на 12:00 було вже подано 10 скарг до дільничних виборчих комісій, 6 - до окружних і зроблено 14 письмових зауважень.

Про порушення також заявляє і опозиційна партія "Єдиний нацрух", яка видала список порушень на виборчих дільницях, зафіксованих партійними спостерігачами. Зокрема, вони повідомляють про голосування "за гроші" на виборчих дільницях людей, які перебувають через коронавірус на самоізоляції, а також про утиск спостерігачів, які відслідковують наявність так званих "каруселей" за допомогою спеціальної програми.

Варто зазначити, що Саакашвілі погодився стати прем'єром Грузії в разі перемоги на виборах опозиції.

Нагадаємо, вчора, 30 жовтня, пів сотні українських нардепів не пустили до Грузії напередодні тамтешніх парламентських виборів. Це переважно представники "Слуги народу", включно з лідером фракції Давидом Арахамією. Вони мали бути офіційними спостерігачами під час голосування. Однак, за словами депутатів, напередодні їхнього вильоту Грузія без пояснення причин відмовилася приймати літак.

Українських нардепів не пустили до Грузії напередодні тамтешніх парламентських виборів

Українських нардепів не пустили до Грузії напередодні тамтешніх парламентських виборів

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Призначення Саакашвілі
Наступна публікація